België strijdt voor rechtstreeks CL-ticket

België strijdt voor rechtstreeks CL-ticket
Foto: © SC

Anderlecht mag vanavond de Europese spits afbijten voor België – als we het korte Intertotoavontuur van Germinal Beerschot buiten beschouwing laten. Uitschakeling tegen BATE Borisov zou het Belgisch voetbal geen deugd doen.

In twee alles-of-nietsconfrontaties tegen het Wit-Russische BATE Borisov trapt Anderlecht vanavond zijn 45ste Europese campagne op rij op gang. Uitgeschakeld worden zou meteen het einde betekenen van dit Europese avontuur. Voor het hele Belgisch voetbal staat er dit seizoen heel wat op het spel.
 
Vanaf volgend seizoen krijgen de landskampioenen van de nummers 1 tot en met 12 op de UEFA-ranking een rechtstreeks ticket voor het kampioenenbal. België is inmiddels afgezakt naar de 15de plaats op die rangschikking en moet er alles aan doen om zijn plaats bij de top 12 weer in te nemen.
 
Dat kan enkel als Anderlecht, maar ook Standard, Club Brugge en AA Gent er een Europees knaljaar van maken. België moet immers 4,6 punten goedmaken op Oekraïne en Turkije, die momenteel de 11de plaats op de UEFA-ranking delen. Ons land moet daarbij ook nog Griekenland en Zwitserland voorbijsteken.
 
De plaatsen 10 tot 15 leveren vanaf het seizoen 2009-2010 bovendien vijf Europese tickets op. Niet alleen de bekerwinnaar en de nummer drie uit de competitie mogen dan naar de UEFA Cup, ook de nummer vier van het kampioenschap uit die landen mag zijn Europese koffers klaarzetten.
 
Maar het kan ook erger: als België naar de 16de plaats op de UEFA-ranking afzakt, verliest het een plaats in de voorronde van de Champions League. Alleen de landskampioen krijgt dan toegang tot de eerste voorronde van de Champions League. Vooraleer dat gebeurt, moet België 1,6 punten verliezen ten opzichte van Bulgarije dat momenteel de 16de plaats bekleedt.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties