Column Speeldag 6: Voetbalwetten

Greg Docx
| 7 reacties
Speeldag 6: Voetbalwetten

Speeldag 6 was weer een leuke en had weer alles waar je in België van kan dromen.

Het begon vrijdagavond in Luik. Een tactisch plannetje van Ariël Jacobs zorgde ervoor dat Standard werd lamgelegd. Zelfs Liverpool lukte daar niet in een dikke maand geleden. Wie in België is daar het laatste jáár in gelukt? Niemand. Nuja, wat kan je doen zonder een echte diepe spits? Inderdaad, een overbevolkt middenveld opstellen en zo ervoor zorgen dat de flankspelers achteraan moeten blijven. Velen spraken over een tactische meesterzet, zelfs manager Van Holsbeeck die er zelfs aan toevoegde dat Jacobs zo bewees een trainer van een heel hoog niveau te zijn.

Wie zijn wij om dat tegen te spreken, het voetbalinzicht op Anderlecht valt immers niet te evenaren, maar toch hebben wij daar onze bedenkingen bij. Elke andere ploeg die op Standard gaat spelen zonder diepe spitsen en met een overbevolkt middenveld wordt betonvoetbal verweten. Blijkbaar gelden er voor Anderlecht andere voetbalwetten, ook al wás het inderdaad een goede tactische zet van Jacobs, we twijfelen trouwens ook niet aan zijn trainerscapaciteiten, laat dat duidelijk zijn, maar voor een ploeg als Anderlecht is dit 'not done'.

Ook zaterdagavond veranderde plots een voetbalwet: Club Brugge kreeg een vroeg Sinterklaasgeschenk van zwarte piet. Voor een aangeschoten handsbal strafschop fluiten, terwijl de speler zelfs de andere richting uitkeek. Faut le faire. Blauw-zwart was al een drietal keer ontsnapt aan een terechte achterstand, gelukkig is Stijnen nog steeds de enige Bruggeling die elke week op niveau acteert. Westerlo voelde zich bekocht, bij Brugge werd er niet echt commentaar gegeven.

Dat zouden wij ook niet doen in dat geval. Zo'n cadeau krijgen in een helft waarin je eigen niveau nog niet dat van provinciale overtreft en je in eigen stadion als topclub wordt weggespeeld door de stille Kempen onder leiding van één van je grootste boegbeelden ooit. Een mens moet toch ergens stil en nederig van worden. Maar een heel goede tweede helft kon de overwinning toch rechtvaardigen, al blijft de vraag hoe de wedstrijd zou geëvolueerd zijn zonder die strafschop.

Nog een doorbroken voetbalwet? Jazeker, die van de scorende doelman. Een zeldzaam fenomeen, maar kijk: zelfs in België komen we het tegen. En het was nog een pareltje ook, met dank aan Silvio Proto voor één van de voetbalbeelden van het jaar. Kan je de bal er nog beter inkoppen dan dat? Nee. De ultieme wraak op de Gent-supporters, die doorheen de wedstrijd er in lukten Proto uit zijn concentratie te halen met allerlei gezangen.

De ultieme verzoeningspoging met het 'rattenpubliek' die minutenlang Proto toejuichten dat hij nu een échte rat is. Zelfs een eerbetoon aan Sterchele volgde, met het handgebaar. Proto's populariteit staat plots op de volle honderd procent. (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties