Analyse Wiens kop rolt eerst?

Kevin Van Cutsem
| 10 reacties
Wiens kop rolt eerst?

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Jupiler Pro League is acht wedstrijden ver. Het signaal voor enkele clubs om een tussentijdse evaluatie te maken. Voor ons de ideale gelegenheid om een paar van die clubs door te lichten.

Laatste plaats: KSV Roeselare
 
Afgelopen weekend maakten de supporters van Roeselare hún evaluatie. Zij vonden de tijd gekomen om Dirk Geeraerd na het verlies tegen Moeskroen op de korrel te nemen. Ook gisteren moest de man zich verantwoorden, dit keer tegenover zijn bestuur. Maar toegeven, het zit Geeraerd niet mee. De Roeselare-trainer kreeg er van Wim De Coninck deze zomer, bij wijze van afscheidscadeau, zeventien spelers bij. Jammer voor Geeraerd dat niet één enkele aanwinst een versterking bleek. De cijfers liegen er niet om: 2 op 24 en geen doelpunt meer gemaakt sinds augustus. De situatie op Schiervelde is na acht speeldagen uitzichtloos. Ondertussen worden de namen van Hugo Broos en Dennis Van Wijk genoemd. Maar kunnen zij dit zinkende schip redden? In Roeselare kijken ze alvast met weemoed terug op de vervlogen tijden met El Araichi, Vaesen, De Vleeschauwer en een scherpe Dissa. De periode dat beton nog iets opbracht.
 
Start gemist: Germinal Beerschot
 
Bij Harm Van Veldhoven staat al jaar en dag aantrekkelijk, aanvallend voetbal op het menu. Eerder serveerde onze Nederlandse landgenoot dat bij Brussels en Cercle Brugge. Vorig jaar deed hij hetzelfde bij Germinal Beerschot. Met succes, de Antwerpenaren werden vijfde. Nu stokt de motor. Nochtans kreeg ook Harm, al dan niet gewild, versterking dit seizoen. Aanwinsten met dienst waren Né, Svetlicic, Fadiga, Peeters, Haroun en Vandenbergh. Stuk voor stuk persoonlijkheden die als grote spaarders een afkeer hebben voor de bank. Bovendien moest elke transfer opbrengen. Van Veldhoven restte niets anders dan te schuiven, te puzzelen, te zoeken en te zweten. Twintig opgestelde spelers na acht speeldagen, de wissel Steppe-Proto niet eens meegerekend. En vooral: slechts één zege uit acht wedstrijden. Slaagt Van Veldhoven er niet in om in deze moeilijke periode zijn kleedkamer achter zich te houden, zal de club geen andere mogelijkheid zien om een vervanger te zoeken. Enkel punten pakken kan zijn toekomt op korte termijn enigszins redden. Eerste opdracht is de wedstrijd van volgende week tegen Bergen.
 
Ontgoocheling: AA Gent
 
Niemand beter om Trond Sollied op te volgen dan Michel Preud’homme, niets is minder waar. Naast het verschil in de tactische aanpak (van 4-3-3 naar 4-4-2) is er ook een gigantische kloof tussen wat beide trainers verlangen. Voor Sollied moest de ploeg één dag presteren, voor Preud’homme zes. Het zal je maar overkomen als duurbetaalde speler. Preud’homme zucht, de ploeg mort. De zege van dit weekend geeft de Luikenaar alvast wat ademruimte. Lucht die nodig is voor het treffen tegen Club Brugge van komende zondag. Hoedanook zijn Louwagie en De Witte voorlopig niet bezig met de positie van Preud’homme. Met de transfersom van Ruiz des te meer. 
 
Alarmbel: Tubeke, Dender, Bergen, KV Mechelen en Charleroi
 
Acht speeldagen ver en iedereen kent het concept van Tubeke: afbraakvoetbal. Niet meer, maar ook niet minder. 28 gele en 2 rode kaarten in amper 8 wedstrijden. Trainer Cartier, gewezen recordhouder bij Bergen, trekt de agressieve lijn door. En toch rest hem niets anders. Het voetballend vermogen is veel te klein en centraal achterin blundert men om de haverklap. Als je jongens als Diafutua, Beynié en Ramaël zaterdag zag spelen, weet je waarom zelfs een wonderdokter als Cartier het tij niet zal kunnen keren.
 
Hetzelfde verhaal bij Dender. Daar is weliswaar meer talent aanwezig, maar op defensief vlak loopt het voor geen meter. Johan Boskamp en Patrick Asselman, toch geen groentjes op tactisch gebied, ten spijt. Hoewel Dender vaak goed speelt, ontbreekt de leepheid om daarnaast ook punten te pakken. Maar zolang Boskamp het nog ziet zitten, is er nog hoop.
 
Op speeldag één verloor Bergen met 5-0 in Gent. Dezelfde week besliste trainer Philippe Saint-Jean om Bergen wegens medische redenen te verlaten. Gelukkig voor interim-trainer Thierry Pister ging het daarna alleen maar beter. Terend op revanchegevoelens begon Mohamed Dahmane te scoren. Bovendien kreeg Pister er met Rudi Cossey (foto) een hulpcoach bij. Met Jarju, Oris en Dahmane voorin en het duo Cordaro-Brahami in steun bezit Bergen een aantrekkelijk aanvallend compartiment. Het ziet er dus naar uit dat de interim-opdracht van Pister nog wat kan uitlopen.
 
Bij KV Mechelen was er na de 1 op 9 even paniek. Het KV-bestuur twijfelde echter niet aan trainer Peter Maes, en terecht zou blijken. KV speelde gelijk tegen Club Brugge en won van Dender en AA Gent. Ondanks de sterke kern blijft het oppassen geblazen in Mechelen. Met de torenhoge blessurelast moet het elke week opnieuw knokken voor de punten. Gelukkig heeft KV met Vrancken, Gorius en Vleminckx voorvechters in huis die daarin gespecialiseerd zijn.
 
Dit weekend het wegwerpgebaar van Charleroi-speler Diallo (foto) naar trainer Thierry Siquet gezien? Of de openlijke discussies met Orlando van vorige speeldag? Het lijkt alsof Siquet de grip op zijn groep aan het verliezen is. Charleroi won dan wel in Germinal Beerschot zaterdag. Maar van goed voetbal is nog steeds geen sprake. Nochtans hebben de Carolos heel wat talent in huis. Als je het vierkant Smolders - Camus - Mujangi Bia - Sergio kan laten voetballen, moet Charleroi in staat zijn de subtop te halen. Maar de vraag is of Siquet nog op het nodige respect kan rekenen binnen zijn kleedkamer.
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties