Real doet uitstekende zaak

Tonnelier Caroline

De crisis bij Real Madrid werd dit weekend (even) ingedijkt met een zuinige zege tegen Recreativo , waarmee de Koninklijke wel de grote winnaar van het weekend is. Concurrenten Barcelona, Villarreal, Sevilla en Valencia konden immers niet winnen.

Barcelona ontving op eigen veld Getafe, dat nog nooit kon winnen in Camp Nou. De Madrilenen hielden de ploeg van Guardiola echter goed af en kwamen zelfs op voorsprong via Manu del Moral. Barcelona speelde zonder Messi niet op het niveau van de afgelopen weken en had het moeilijk. In het slotkwart van de wedstrijd gingen de Catalanen meer aandringen, met de gelijkmaker van Keita tot gevolg. Verder kwam Barça echter niet meer. Xavi & co blijven wel aan de leiding in de Primera División.
Met Sevilla en Valencia stonden twee ploegen tegenover elkaar die de laatste weken wat op de dool waren. Beide ploegen voetbalden wel kansen bijeen om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar het waren de doelmannen die zich konden onderscheiden. Valencia bracht vooral in de eerste helft nog het betere voetbal, terwijl Sevilla het iets meer behouden aanpakte. Voor beide ploegen volgen vanaf nu enkele moeilijke weken met tegenstanders uit de top van het klassement.
Real Madrid moest absoluut winnen tegen Recreativo Huelva en slaagde daar ook in, al was dat met weinig overschot. De prestatie was allesbehalve overtuigend en Recreativo had met wat meer geluk en efficiëntie net zo goed een punt kunnen pakken in Bernabeu. Door de nieuwe nederlaag zakt de ploeg uit Huelva terug naar de laatste plaats. Ook Real blijft echter met kopzorgen zitten.
Villarreal leek dit weekend al met de gedachten bij Manchester United te zitten en daar profiteerde Valladolid optimaal van. De ploeg uit Castilië deed zijn reputatie als 'giant killer' alle eer aan en ging met 0-3 winnen in El Madrigal. Sesma zorgde voor twee van de drie treffers. Voor Villarreal was het de eerste nederlaag van het seizoen. De ploeg van Pellegrini verliest zijn tweede stek aan Real, terwijl Valladolid opklimt naar de linkerkolom.
Atlético Madrid kon met het puntenverlies van enkele concurrenten een uitstekende zaak doen in het klassement. Met een treffer van Forlán iets na het halfuur leken de colchoneros goed op weg naar de zege, maar zoals zo vaak in het verleden vergaten de rojiblancos de voorsprong verder uit te bouwen. Numancia miste nog heel wat kansen, maar met een penalty gaf Atlético diep in blessuretijd de zege nog uit handen.
Deportivo deed het de voorbije weken goed en zette die lijn voort tegen Athletic Bilbao. In een boeiende wedstrijd profiteerden de Galiciërs van de defensieve fouten van de tegenstander en waren ze bovendien een pak efficiënter. Athletic miste immers enkele uitstekende kansen, waaronder een penalty. De Basken komen niet weg van de degradatieplaatsen, terwijl Deportivo is opgeklommen naar een gedeelde zesde stek.
Twee andere ploegen in vorm zijn Sporting en Real Betis. Het was Sporting dat in de eerste helft, ondanks aanzienlijk minder balbezit, de beste kansen bijeenvoetbalde en ook op voorsprong kwam. In het vierde kwartier drukte Betis echter door en in minder dan tien minuten keerden de verdiblancos de situatie om in hun voordeel.  Met onder meer een spectaculair doelpunt op vrije trap van Monzón trokken de Andalusiërs de zege naar zich toe. Zo klimt Betis naar de achtste stek, twee punten en plaatsen boven Sporting.
Die andere groen-witte formatie, Racing Santander, deed het de voorbije weken behoorlijk goed, in tegenstelling tot Espanyol Barcelona. De Cantabriërs haalden op eigen veld dan ook een logische en vrij makkelijke 3-0 zege. Op defensief vlak lieten de Catalanen het volledig afweten en vooraan stuitten ze op een sterke doelman Toño. Espanyol leed zo een derde opeenvolgende nederlaag en blijft net boven de degradatieplaatsen hangen.
Mallorca wilde thuis absoluut punten pakken tegen Málaga. De ploeg uit de Balearen liet echter heel wat steken vallen in de verdediging en kwam twee keer op achterstand. Mallorca vond telkens ook de gelijkmaker en had in de tweede helft zeker nog wat meer doelpunten kunnen maken. De efficiëntie ontbrak echter opnieuw, waardoor de ploeg van Manzano niet echt opschiet in de rangschikking.
Almería is de voorbije weken wat teruggezakt in de klassering en wilde tegen Osasuna vertrouwen tanken met een zege. De Andalusiërs begonnen uitstekend aan de wedstrijd en kwamen snel op voorsprong, maar verloren iets later Guilherme met een rode kaart. Die uitsluiting liet de partij in het voordeel van Osasuna kantelen, dat nog drie keer scoorde en zo zijn eerste zege van het seizoen pakte. De ploeg uit Pamplona neemt meteen ook afscheid van de rode lantaarn.