IFK Göteborg terug op de eerste plaats

viki meeuwis

In de Zweedse hoogste klasse, de Allsvenskan werd afgelopen weeekend de achttiende speeldag afgewerkt.

Trelleborgs nam het thuis op tegen Malmö, een derby tussen twee ploegen uit Skåne dus. Malmö was duidelijk de betere ploeg in dit duel. In de achtste minuut kon Wilton Figueiredos de bezoekers op voorsprong brengen. Een goede zaak voor Figueiredos die sinds zijn komst naar Malmö nog niet veel kon laten zien. Trelleborg kreeg wel kansen maar slaagde er niet in om deze te benutten. In de slotfse van de match werd invaller Agon Mehmeti neergehaald in de zestien meter door Fahkro. De strafschop die daarop volgde werd door Daniel Andersson netjes binnen getrapt.

In Stockholm stond het stadsduel tussen AIK en Brommapojkarna op het programma. Kort na de rust kwam AIK op achterstand na een doelpunt van Philip Haglund die een goede pass kreeg van Pablo Pinones Arce. Markus Jonsson kon via een strafschop de gelijkmaker op het scorebord zetten. Met nog drie minuten te spelen wist Ivan Obolo de bal in doel te schieten en zo AIK de drie punten te bezorgen.

Die wedstrijd was niet de enige Stockholmderby. Djurgården kreeg stadsrivaal Hammarby op bezoek. Een belangrijk duel voor beide ploegen die aan een uiterst zwak seizoen bezig zijn en beide ploegen flirten met de degradatie. Djurgården begon het beste aan de wedstrijd en wist de beste kansen af te dwingen. Het was echter Hammarby dat de drie punten wist binnen te halen door een owngoal van Markus Johannesson. Die schoot de bal in eigen doel na een pass van Andreas Dahl. Na de rust was het Hammarby dat het beste voetbal liet zien maar niet meer tot scoren kwam. Hammarby heeft nu vijf punten meer dan Djurgården dat met veertien punten er slechts eentje meer heeft dan GAIS dat voorlaatste staat.

Het leek wel het weekend van de derbys want ook met de wedstrijd tussen Örgryte en IFK Göteborg stond er een burenduel op het programma. Het was de thuisploeg die het best aan de match begon met goed verdedigingswerk en degelijke counters. Na een goed kwartier kreeg de Braziliaan Alex de bal te pakken en stuurde die achter keeper Kim Christensen in doel. Na de rust nam Göteborg het spel over en zette druk op de streekrivaal. Het duurde maar een kleine tien minuten vooraleer Tobias Hysén de bal in doel kon werken. In de slotfase kon Hysén zijn tweede goal binnentrappen en zo de eindstand op 1-2 in het voordeel van Göteborg vastleggen. IFK staat na deze overwinning terug op de eerste plaats met 35 punten.

Halmstad BK wist een 2-0 overwinning te behalen tegen landskampioen Kalmar FF via goals van Kujovic en Marcus Olsson. Een opsteker voor Halmstad dat het al tien matchen zonder zege had moeten stellen.

Elfsborg verloor dan weer ietwat verrassend van Gefle. De thuisploeg begon nochtans goed aan de wedstrijd en Stefan Ishizaki kon een penalty binnentrappen. Het leek wel of daarna de concentratie zoek was, vooral bij de verdediging want net na de rust kon Bapupa de bal in doel werken en vanaf dan was het Gefle dat overnam. Bapupa kon kort daarna nog een tweede goal maken en ook Jonas Lantto deed nog een duit in het zakje. Ishizaki kon in de slotfase nog een tweede goal versieren voor Elfsborg maar dat kon niet verhinderen dat Gefle met de drie punten aan de haal ging.

Örebro trok naar Helsingborg en won verdiend. Het was Kim Olsen die kort na de rust de bal in doel kon werken. Helsingborg slaagde er nooit in om de touwtjes in handen te nemen waardoor Örebro de winst kon opstrijken. Door dit verlies blijft Helsingborg moet Helsingborg genoegen nemen met de tweede plaats met 34 punten.