Voetbal in Denemarken: Brøndby IF

viki meeuwis

Brøndby is een van de grootste clubs in Denemarken en net als FC Kopenhagen is het een club die uit de Deense hoofdstad komt.

Vorige week zondag speelde het in eigen stadion tegen Aalborg. Ik kreeg de kans om die partij bij te wonen. De dag ervoor had ik al een wedstrijd uit derde klasse meegepikt, nu kon ik een wedstrijd meemaken tussen twee ploegen uit de hoogste klasse, de SAS-Ligaen.

Brøndby IF werd in 1964 opgericht. Het was een fusie tussen de clubs Brøndbyøster Idrætsforening en Brøndbyvester Idrætsforening. De clubkleuren zijn geel en blauw, thuis spelen ze in een gele shirt en blauwe shorts.

Internationaal heeft Brøndby zich in 1998/1999 weten te kwalificeren voor de Champions League en in 2005/2006 was het de eerste Deense ploeg die de groepsfase van de UEFA Beker wist te behalen.

Brøndby behaalde in totaal tien keer de landstitel, de laatste keer in 2005 en het won zes keer de Beker. In 2007 wist het ook de Royal League te winnen. De club heeft dus al wel wat moois op het palmares staan.

De thuishaven van Brøndby IF is het Brøndby Stadion, dat in 2000 volledig werd gerenoveerd. Het biedt plaats aan 29.000 toeschouwers waarvan 23.400 zitplaatsen. Het stadion kent vier tribunes; de Lomaxtribune, de SAS-tribune, de Nordea Tribune (waar er een vak voor de bezoekers gereserveerd is en de Faxe tribune waar de spionkop opgesteld staat. Aan de linkerkant van het stadion, onder het administratieve gedeelte, vind je de fanshop.

Een van de meest opvallende zaken aan het stadion is de zogenaamde “Wall of Honour” die je aan de ingang van het stadion vind. Sinds juni 1982 toen Michael Laudrup een cap voor het nationale team wist te veroveren, heeft de club elk jaar een bord gehangen waarop de spelers van Brøndby vermeld staan die voor hun nationale efltal uitkomen. Brøndby kan bogen op verschillende nationaliteiten die hun land mogen vertegenwoordigen tijdens interlands, Zweden, IJslanders en Gambia om er maar enkele te noemen.

Voetbal is een familie aangelegenheid in Denemarken waardoor veel wedstrijden die zondag gespeeld worden om 18u plaats vinden. Rond kwart voor zes vonden we onze plaatsen, op de Lomax tribune, rechts van de spionkop. De club kent trouwe supporters die hun ploeg al lang voor de wedstrijd begon al luidruchtig aan het aanmoedigen waren.

Sfeer was er genoeg tijdens de wedstrijd niettegenstaande het feit dat Brøndby al in de derde minuut op achterstand kwam. Andreas Johansson kon verdediging van Brøndby verrassen en makkelijk scoren. Die vroege goal leek de thuisploeg wakker te schudden maar het tempo bleef te laag en het wilde niet lukken om de juiste combinaties te vinden. De beste kans voor Brøndby kwam er net voor de pauze via Jon Jönsson die een corner bijna in doel kon koppen maar de bal ging net naast. Het waren moeilijke momenten voor de fans van de thuisploeg, die massaal aanwezig waren en bij iedere corner terug hoop kregen. Die hoop verdween echter weer snel.

Tijdens de pauze werd er druk over en weer gebabbeld over hoe slecht het niveau van de thuisploeg wel niet was. Ook trainer Kent Nielsen moest het geregeld ontgelden. Na de rust was het Rasmussen de bal op de dwarslat schieten. Ook invaller Morten “Duncan” Rasmussen kon niet echt voor een opleving zorgen. Met nog tien minuten te spelen kon Jeppe Curth de bal naar Anders Due spelen die er 0-2 van maakte. Groot jolijt bij de enkele fans van de tegenstander die waren meegereisd. Veel fans verlieten op dat moment de tribune al, misschien bang om nog een derde doelpunt te moeten zien incasseren.

Een van de fans die ik achteraf sprak zei me dat hij al sinds 1964 komt kijken en dat dit een van de slechtste wedstrijden is die Brøndby speelde. Wellicht een beetje overdreven maar feit was dat de ploeg een veel te tamme indruk maakte waardoor AaB bijna altijd controle hield over de wedstrijd.