Bodø/Glimt en Lyn naar tweede klasse

viki meeuwis

Afgelopen weekend werd in Noorwegen de 29e en voorlaatste speeldag in de Tippeligaen gespeeld. De strijd om de tweede en de derde plaats was nog open.

Onderaan was het uitkijken wie samen met Lyn naar de tweede klasse zou zakken. Die strijd ging tussen Bodø/Glimt en Fredrikstad.

Fredrikstad moest tegen Molde dat op de tweede plaats stond. Zoals verwacht haalde Molde de zege binnen. De match kwam pas in de laatste tien minuten op gang. Eerst wist Makhtar Thiouné de bal met een laag schot in doel achter Stamatopoulos in het doel van Fredrikstad te schieten. José Mota kon de voorsprong iets later nog uitdiepen. Na een fout op Andersson mocht Ardian Gashi de bal via de strafschop binnenwerken. Fredrikstad had een zege nodig om zeker te zijn van een behoud in eerste klasse. Het zal zich nu op de play-offs moeten richten. Molde blijft voorlopig op de tweede plaats staan.

Lillestrøm wist Brann te verrassen en ging met een 3-1 zege aan de haal. Steinar Pedersen wist LSK in de zevende minuut op voorsprong te brengen. Net voor het einde van de eerste helft kon Frode Kippe de voorsprong nog vergroten. Na de pauze kon Brann een goal meepikken via Rodolph Austin. Huseklepp stuurde de bal naar Austin die vanop 25 meter de bal in de rechterhoek schoot. Met nog een tiental minuten te gaan was het aan de zwakke verdediging van Brann te danken dat Espen Søgård in de rebound de bal in doel kon werken. Met deze zege is Lillestrøm nu zeker van een verlengd verblijf in de Tippeligaen.

Odd Grenland wist Lyn met 4-1 uit te schakelen. Lyn Oslo dat met serieuze financiële problemen kampt had zich al langer neergelegd bij een degradatie naar tweede klasse. Hoe het verder moet met de club uit Oslo zal afhangen of ze de nodige fondsen vinden om de licentie te behalen.

Rosenborg won met 2-1 van Aalesund. Tien minuten na de rust wist Diego Silva Aalesund op voorsprong te brengen. Luttele minuten later kon Traoré de gelijkmaker binnenwerken. Het was Rade Prica die uiteindelijk de stand op 2-1 bracht. Het was meteen zijn zestiende doelpunt wat hem meteen ook de topscorer in de Tippeligaen maakt.

Stabæk bezegelde het lot van Bodø/Glimt. Het was de thuisploeg die het beste voetbal leverde. Toch duurde het tot net voor de rust voor het eerste doelpunt viel. Daigo Kobayashi wist de bal links in doel te werken. Daniel Nannskog wist in de tweede helft de eindstand op 2-0 vast te leggen. Stabæk won dus wel maar moet zich toch tevreden stellen met de derde plaats.

Strømsgodset haalde het met 2-1 van Viking. Het was Peter Ijeh die Viking op het kwartier op voorsprong bracht. Na een slechte pass van Amewou kon Ijeh de bal te pakken krijgen en de verdediging van Godset passeren. Ijeh schoot de bal in de rechterhoek waar keeper Moldskred er niet bij kon. In de 73e minuut deed Alexander Aas de hoop terug opleven bij Godset nadat hij de gelijkmaker kon binnenwerken. Vier minuten later kon Marcus Pedersen zijn tiende doelpunt van het seizoen maken. Hij schoot de bal knalhard in de kruising waarmee hij tevens de drie punten binnenhaalde voor Godset.

Tromsø kende weinig moeite met IK Start. Doelpunten van Sigurd Rushfeldt en Tommy Knarvik in de eerste helft en eentje van Remi Johansen brachten Tromsø op een ongenaakbare voorsprong. Geir Ludvig Fevang mocht de eerredder binnenwerken.

Vålerenga liet zich verrassen door Sandefjord. In de eerste helft had Vålerenga het meeste balbezit maar ook de bezoekers waren niet geheel ongevaarlijk. Sandefjord kreeg kort voor de rust een strafschop nadat Andreas Nordvik een fout beging op Røyrane. De daaropvolgende strafschop werd door Erik Mjelde binnengewerkt. Jarl André Storbæk kon ook scoren voor Vålerenga maar het doelpunt werd wegens offside geannuleerd. Na de rust begon de ploeg uit Oslo het best aan de wedstrijd. Twee goede doelkansen in het begin van de match gaven de supporters hoop op meer. Tien minuten later kon Storbæk de bal vanop zeven meter in doel werken. Tegen de gang van het spel in kon Mjelde de bezoekers op voorsprong brengen in de 62e minuut. Vålerenga dat tot dan toe nog kans maakte op deelname aan de Europa League, bleef aandringen om de gelijkmaker en mogelijk het winnende doelpunt te vinden maar Sandefjord wist de verdediging uiterst efficiënt te organiseren waardoor Vålerenga aan het kortste eind trok.