Voetbalkrant.com wil Haïti helpen!

Manuel Gonzalez
| 2 reacties
Voetbalkrant.com wil Haïti helpen!
Foto: © SC

Haïti ligt in puin. Dinsdag 12 januari 2010 zal voor eeuwig in het geheugen gegrift staan als de dag waarop de aarde beefde in dit arme land. Voetbalkrant.com leeft mee met de inwoners en wil hen helpen, met uw medewerking!



Een aardbeving met een kracht van zeven op de schaal van Richter trof dit Caraïbische land midden in hun hart. Het epicentrum lag op amper 15 km van de hoofdstad Port-au-Prince.

Meer dan één miljoen mensen zijn gewond, duizenden en duizenden doden worden gevreesd. Het land verkeert in chaos. Voedsel, zuiver water, slaapplaatsen en hygiëne zijn nu van het allergrootste belang.

Onlangs raakte ook bekend dat de aardbeving tevens het leven kosten aan zeker 30 mensen van de Haïtiaanse voetbalbond waaronder ook verschillende nog actieve internationals. Haïti kon zich één keer kwalificeren voor het WK voetbal, in 1974 te West-Duitsland. Het verloor alledrie zijn wedstrijden.

Het won één grote trofee in haar voetbalhistorie: in 1973 werd Haïti kampioen van Noord- en Midden-Amerika.

De huidige bondscoach van Haïti is Wagneau Eloi. Deze ex-aanvaller speelde slechts enkele jaren geleden nog in de Belgische hoogste afdeling voor La Louvière en Roeselare. Sinds 8 april 2008 staat hij aan het hoofd van het nationale elftal.

De bekendste voetballer ooit uit Haïti is Emmanuel 'Manno' Sanon. Hij scoorde op het WK van 1974 tegen doelman Zoff van Italië die al meer dan 1000 minuten ongeslagen was. Sanon speelde ook voor Beerschot en werd verkozen tot Haïtiaans sportman van de 20ste eeuw. Hij stief in februari 2008 op amper 56-jarige leeftijd.

Momenteel kent Haïti geen wereldwijd bekende internationals. Al zijn er toch enkele spelers actief in Europa bij clubs zoals Le Havre, OFI Kreta, Swindon Town, Nantes FC, Braga en Levante.

In onze hoogste klasse is er één speler actief met Haïtiaanse roots: Reginald Goreux van Standard. Hij verhuisde op zijn derde levensjaar naar België en heeft ook de Belgische nationaliteit.

Haïti is al één van de armste landen ter wereld, de aardbeving heeft het land in een ware nachtmerrie gestort. Dit land heeft uw hulp nodig, onze hulp! Stort daarom uw gift via HAITI LAVI 12-12!

KLIK HIER OM HAÏTI TE HELPEN! HAÏTI HEEFT U NODIG!

Wie een gift van minimum 30 euro overmaakt aan de solidariteitsactie "HAITI LAVI 12-12" van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties krijgt een attest van belastingvrijstelling. (AN)



 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties