Slovakije: een voorbeeld voor onze Duivels

Manuel Gonzalez
| 3 reacties
Slovakije: een voorbeeld voor onze Duivels

Na Noord-Korea, Honduras, Nieuw-Zeeland en Algerije is Slovakije als (voorlopig) laatste land aan de beurt in deze "Ontdek-reeks". Hiermee hebben we de meest opvallende WK-deelnemers per contintent aan u voorgesteld.

Slovakije is een bergachtige republiek in Centraal-Europa die sinds 1 januari 1993 onafhankelijk is. Het maakte zich toen los van Tsjechoslovakije, dat ophield te bestaan. Tsjechië en Slovakije gingen elk hun eigen weg.

Het land heeft een oppervlakte van ongeveer 49.000 km² en telt 5,4 miljoen inwoners. Hoofdstad Bratislava is de grootste stad van het land met populatie van ongeveer 430.000 mensen.

 

Slovakije behoorde eeuwenlang tot Hongarije en heeft daarom een heel andere evolutie meegemaakt dan Tsjechië, waar het jarenlang één land mee vormde.

Op 1 mei 2004 werd Slovakije lid van de Europese Unie. De officiële taal in Slovakije is het Slovaaks. Meer dan 80% van de bevolking spreekt deze taal. Hongaars is de tweede taal met ongeveer 10%.



De Slovaakse hoofdstad Bratislava by night

 

Slovakije is als onafhankelijk voetballand pas sinds 1993 aangesloten bij de FIFA en UEFA. In 1994 begon het voor het eerst aan de kwalificatie van een groot tornooi. Maar het EK van 1996 in Engeland werd niet gehaald. De Slovaken konden zich tot op heden overigens nog nooit plaatsen voor een EK-eindronde.

Het Slovaakse clubvoetbal stelt in Europa niet veel voor. In het seizoen 2005/2006 haalde FC Artmedia wel verrassend de groepsfase van de Champions League.

In 1969 won Slovan Bratislava onder de Tsjechoslovaakse vlag de Europacup voor bekerwinnaars door in de finale met 3-2 te winnen van Barcelona.

 

In 2010 in Zuid-Afrika is het nationale elftal er wel voor de eerste keer bij op een WK. Frankrijk 1998, Japan en Zuid-Korea 2002 en Duitsland 2006 werden niet gehaald. Bij de vierde poging was het dus wel raak. Meteen een tweede groot succes voor het Slovaakse voetbal na de triomf van 1969.

 

Sinds hun onafhankelijkheid kende Slovakije zes bondscoaches, allemaal Slovaken. De huidige trainer is Jan Kocian, die sinds 2006 werkzaam is bij het nationale elftal.

Een voorbeeld voor de Rode Duivels

 

Slovakije plaatste zich voor het WK door in zijn poule verrassend als eerste te eindigen voor Slovenië, dat via de barrages nog een WK-ticket afdwong. Polen en Tsjechië stelden teleur in deze groep.

 

De Repre, zoals de bijnaam van Slovakije luidt, wonnen in de voorronde zeven van hun tien wedstrijden, speelden één keer gelijk en verloren tweemaal. Op de laatste speeldag wonnen ze knap met 0-1 bij Polen.

 

De onderlinge confrontaties met Tsjechië waren zwaar beladen duels. Thuis werd het 2-2, in Tsjechië gingen de Slovaken zelfs met 1-2 winnen.



Sterspeler Marek Hamsik van Napoli

 

De Slovaken vormen een team van harde werkers en hebben zich dankzij hun sterke collectief geplaatst voor het wereldkampioenschap. Echte sterren hebben ze niet in hun team. We kunnen ze eigenlijk als een ideaal voorbeeld aanhalen voor onze Rode Duivels.

Mintal en Vittek

 

De meest bekende en succesvolle speler is vast spelverdeler Marek Hamsik van het Italiaanse Napoli. Hij wordt door de supporters van Napels op handen gedragen vanwege zijn uitmuntende voetbalkwaliteiten. Ook verdediger Martin Skrtel van Liverpool is vast een bekend klinkende naam.

 

In de aanval beschikt het Oost-Europese land over twee oerdegelijke spitsen: Marek Mintal en Robert Vittek. Mintal speelt bij Nürnberg. Vittek is door Lille uitgeleend aan Ankaragücü. Mintal scoorde al 14 keer voor zijn land, Vittek zelfs al 18 keer. Ook middenvelder Karhan van Mainz is met 13 treffers een belangrijke speler.

 

België speelde tweemaal tegen Slovakije, in 2002 en 2006, telkens werd het 1-1.

 

Slovakije is op het WK in Zuid-Afrika ingedeeld in een groep met Italië, Paraguay en Nieuw-Zeeland. Als ze even collectief voor de dag kunnen komen als tijdens hun kwalificatiewedstrijden, dan zijn de Repre bij voorbaat zeker niet kansloos voor een plek in de achtste finales.

 

De meest bekende andere sporter uit Slovakije is tennisspeelster Daniela Hantuchova.


Lees de eerder verschenen artikels uit deze reeks nog eens na:

Azië > Noord-Korea: mysterie op het WK

Amerika > Honduras: voetbal is oorlog

Oceanië > Nieuw-Zeeland: een atypisch voetballand

Afrika > Algerije: Nog steeds woedend op Duitsers




Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties