Brøndby behaalt Europees ticket, AGF zakt

viki meeuwis

In de Deense SAS ligaen stond afgelopen weekend de laatste speeldag op het programma.

Daarin werd een uitermate spannende strijd uitgevochten voor de derde plaats, dat recht geeft op een Europees ticket en voor de derde laatste plaats, die recht geeft op een verlengd verblijf in de hoogste klasse.

De strijd om het laatste Europese ticket ging tussen Brøndby, AaB en Esbjerg. Esbjerg speelde tegen FC Nordsjælland en geraakte niet verder dan een 3-3 gelijkspel. Jeppe Mehl en Tim Janssen wisten Esbjerg voor de rust op een 2-0 voorsprong te brengen. Na de rust maakte Mikkelsen er nog 3-0 van maar dan sloeg FC Nordsjælland, de Bekerwinnaar van dit jaar, terug. Doelpunten van respectievelijk Bjelland, Granskov-Hansen en Tobias Mikkelsen zorgden ervoor dat de kansen op de derde plek verder weg leken dan ooit voor Esbjerg.

AaB nam het thuis op tegen degradant HB Køge. Op papier een makkelijke klus maar dat draaide net even anders uit dan verwacht. Het was Køge dat gedurende grote delen van de match de betere ploeg was. Het enige gevaar van AaB kwam er van Ronnie Schwartz met een kopbal. Geen van beide partijen kwam tot scoren en zo eindigde de match dan ook op een 0-0 gelijkspel waardoor Aalborg op een vijfde plaats strand.

Randers ontving Brøndby in een uitverkocht Essex Park. Voor beide ploegen was het de match van de waarheid. Brøndby moest winnen om zeker te zijn van een derde plaats, Randers had winst nodig om in eerste klasse te kunnen blijven, tenzij AGF onderuit ging bij OB, de nummer twee in het klassement. Voor Brøndby dat een uitermate slecht seizoen kende tot de komst van de nieuwe trainer Henrik Jensen.  De bezoekers gingen meteen goed van start want al in het begin van de match kon Alexander Farnerud de bal via een vrije trap tegen de netten werken. Randers kon via Bischoff tegenprikken maar Brøndby bleef de gevaarlijkste ploeg.

Kort voor de rust bracht Jan Kristiansen de bezoekers op een 2-1 voorsprong. Na de rust kon Randers even voor dreiging zorgen maar een tweede goal van Kristiansen bezorgde Brøndby de overwinning. Bij beide ploegen brak de feeststemming los want Brøndby behaalde het felbegeerde Europese ticket en Randers had inmiddels te horen gekregen dat AGF verloren had van OB waardoor Randers dus zeker was van behoud.

AGF degradeert dus en daar waren twee doelpunten van Demba-Nyrén en eentje van Hans Henrik Andreasen van OB de oorzaak van.

Kersvers landskampioen FC Kopenhagen ontving Sønderjyske en kende daar weinig moeite mee. Fabricius bracht SønderjyskE in het begin van de match op voorsprong maar vanaf dan was het al FCK wat de klok sloeg. Dame N’Doye wist iets na het half uur te scoren. Na de rust deed hij dat nog eens dunnetjes over en ook Cesar Santin deed een duit in het zakje.

FC Midtjyllandtenslotte won met 3-0 van Silkeborg met dank aan Uzochukwu, Kolja Afriyie en “Farlige” Frank Kristensen.