Reportage Nederland doet België dromen van WK-winst

Steurbaut Kersten
| 45 reacties
Nederland doet België dromen van WK-winst
Foto: © SC

Nederland heeft zich voor het eerst in 32 jaar nog eens kunnen plaatsen voor een finale van een WK voetbal. Het Legioen wordt knettergek en steekt in zijn droom de Wereldbeker al in de lucht. En de Belgen doen mee.

Het is 22u23. De Oezbeekse scheidsrechter Irmatov maakt een einde aan NederlandUruguay. Na geen hoogstaande maar wel boeiende partij tegen de tweevoudige wereldkampioen heeft Oranje zich voor de derde keer in zijn geschiedenis geplaatst voor de eindstrijd van het grootste voetbaltornooi ter wereld.

Café Bruxelles

Het Kerkplein in Breda barst uit zijn voegen. Liters bier klieven door de lucht. Onze schoenen blijven bijna aan de straatstenen kleven. Zonde, er wordt immers ook Jupiler getapt in Café Bruxelles, een Belgische kroeg die, raar maar waar, het grootste scherm heeft in de uitgaansbuurt van de Brabantse stad.



Het delirium staat in schril contrast met de rustige sfeer voor aanvang van de wedstrijd. De overdosis aan oranje doet soms pijn aan de ogen, maar onze noorderburen leven met een gerust gemoed naar de wedstrijd toe. Spanning of angst voor de uitschakeling is ver te zoeken. De Nederlandse arrogantie, quoi?

We krijgen bijna de oranje banbliksems over ons heen als we durven vragen wie er gaat winnen vanavond. “Nederland natuurlijk”, vuurt de 32-jarige Frank de vraag zelfzeker terug. “Het wordt 3-1 en daarna winnen we de finale van Duitsland na strafschoppen.” Samen met een derde van zijn landgenoten is Frank dicht bij de juiste pronostiek. Perreira steekt er in de blessuretijd nog een stokje voor.

Lokroep naar Van der Sar

Toch heeft niet iedereen de Nederlandse arrogantie met de paplepel ingekregen. De 25-jarige Mark, die een carrière als Zeeuws meisje ambieert, ziet Oranje niet in de finale. “Iedereen denkt dat het makkelijk wordt, maar het loopt niet. Ik vrees ervoor dat we het deksel op de neus zullen krijgen.”



Na het schitterende openingsdoelpunt van Giovanni Van Bronckhorst groeit het vertrouwen bij het Zeeuwse meisje, maar als Diego Forlan net voor de rust Maarten Stekelenburg te kijken zet, wordt het plots heel stil. “Zie je nou dat Van der Sar veel beter is.”

Tijdens de rust banen we ons een weg door de oranje vuurzee. Als we onze ogen even sluiten, wordt onze kinderdroom even werkelijkheid. Speelt België echt de halve finale van het WK? Een slok Heineken doet ons abrupt ontwaken.

"Jammer van het bier"

Philippe De Laet uit Antwerpen is één van de vele honderden Belgen die de grens zijn overgestoken. “We zijn hier met vijftig vrienden”, klinkt het trots. “Velen hebben zelf een dag verlof genomen. We snakken er zo hard naar om er nog eens bij te zijn op een WK, maar nu moeten we ons tevreden stellen met Oranje. De sfeer is supergezellig, alleen het bier valt wat tegen.”



De Nederlanders vinden de Belgische sympathie wel geinig. “De volgende keer zullen we ook voor jullie supporteren”, verzekert de 24-jarige Mike, die een oranje overall bij de reinigingsdienst heeft geleend. “Toch als wij niet meer meedoen.”

Het is opvallend. Zolang de 1-1 op het scorebord prijkt, houden de Belgen er de sfeer in. Tot kabouter Wesley zijn duivels ontbindt. We worden ondergedompeld in een bierdouche waar Louis Van Gaal zijn trainingsvest voor meeneemt en hopen dat we op de terugweg geen alcoholcontrole tegenkomen. Ons verhaal zou niet echt geloofwaardig overkomen. Zeker niet als er bij de derde treffer van Arjen Robben een nieuwe geut Heineken in onze nek wordt gekletst.

80 procent kans tegen Spanje

De late treffer van Perreira jaagt de zweetproductie nog even de hoogte in, maar na het laatste fluitsignaal barst de hel los. Zondag moet Duitsland de tegenstander worden. “Revanche voor 1974”, hoopt de 25-jarige Uriel. Mike wil dan weer liever Spanje als opponent. “Dan maken we tachtig procent kans op de eindzege. Tegen de Duitsers wordt het een pak moeilijker.”



Spanje of Duitsland? Wat maakt het ons uit. Wij komen zondag terug. En dan komt mogelijk onze kinderdroom in vervulling: Belgium – Winner of the World Cup Football. Toch als we even onze ogen sluiten.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties