95ste minuut is er teveel aan voor Anderlecht

Steurbaut Kersten
| 126 reacties

Anderlecht blijft opnieuw met een zware Europese kater achter. Paars-wit verdiende het om met een punt terug te keren uit Split, maar Ante Vukicic besliste daar in de 95ste minuut anders over.

De belangen in Split waren groot. Zowel Anderlecht als Hajduk Split hadden hun wedstrijd op de openingsspeeldag verloren en konden maar best punten rapen om hun kansen op de kwalificatie niet voortijdig te hypothekeren.

Ariël Jacobs besloot echter om niet teveel risico te nemen en zette Romelu Lukaku op de bank. Matias Suarez kreeg in de spits alleen de steun van Mbark Boussoufa.

Hajduk Split hoopte de Belgische landskampioen met een vroeg doelpunt knock-out te slaan, maar de Kroaten werden goed opgevangen en slaagden er niet in om de druk om te zetten in doelrijpe kansen. Doelman Silvio Proto keek lange tijd werkloos toe.

Anderlecht liet zich niet imponeren door het thuispubliek en zorgde op de tegenaanval zelfs voor de eerste grote kans van de wedstrijd. Boussoufa kwam na een zelf opgezette actie net te laat om een voorzet van Suarez tegen de netten te prikken.

Paars-wit kwam sterk uit de kleedkamers – Suarez kopte een voorzet van Boussoufa over, maar Anderlecht mocht na een uur blij zijn dat het geen 2-0 in het krijt stond. Topschutter Ante Vukucic miste twee opgelegde kansen.

Net voor rust kon hij onvoldoende zijn knikker tegen het leer te zetten. In de tweede helft was de spits te verrast om een voorzet in de open doelmond te jagen. Een onbegrijpelijke misser.

Jacobs gooide in de slotfase Romelu Lukaku nog in de strijd voor de moegestreden Suarez. De 17-jarige Rode Duivel slaagde er echter niet in om paars-wit nog de drie punten te bezorgen. Roland Juhasz kopte de laatste paars-witte mogelijkheid van de naast.

De Turkse scheidsrechter kende door een oponthoud wegens rookontwikkeling vijf minuten extra tijd toe. En dat leverde Hajduk Split alsnog de zege op. Silvio Proto hield Marin Ljubicic eerst nog van de winning goal, maar in de allerlaatste seconden van de wedstrijd maakt Vukicic zijn eerdere missers goed.

Het Poljud-stadion ontplofte. Anderlecht blijft na twee Europese opdrachten puntenloos achter. Een Europese overwintering lijkt nu wel heel ver weg. Zenit blijft na een 4-2 zege tegen AEK Athene met het maximum van de punten aan kop in Groep G. Hubocan en Alves brachten de thuisploeg al snel 2-0 voor, alvorens Liberopoulos kon tegen prikken. Lazovic met één treffer voor rust en één erna bracht Zenit zekerheid omtrent de zege. In de slotfase kon Kafes de pil nog enigszins verzachten voor de bezoekers. AEK deelt nu de tweede plek met Hajduk Split.