Rosenborg op weg naar nieuwe titel

viki meeuwis

In Noorwegen werd afgelopen weekend de 26e speeldag in de Tippeligaen gespeeld. De topper van het weekend was de partij tussen Rosenborg en Vålerenga. Met nog vier speeldagen te gaan bedroeg het verschil tussen beide ploegen slechts vijf punten.

Bij winst kon VIF nog een serieuze bedreiging vormen voor de 21e landstitel van RBK. Bij verlies was er nog geen man overboord want dan bleef Vålerenga in de race voor een Europees ticket.

Zaterdag moest Brann aan de bak tegen Hønefoss. Het was een duel tussen twee ploegen die in de staart van het klassement bengelen. Op het kwartier kwam Brann op voorsprong via een goal van Petter Vaagan Moen. Op het half uur kon Huseklepp Erik Mjelde bereiken die de 2-0 binnenwerken.

Na de rust stuurde Huseklepp zelf de 3-0 in doel. Het leek erop dat de partij gespeeld was maar dat was zonder Lars Afton gerekend. De invaller kon tegenprikken voor Hønefoss met nog kwartier te gaan. In de slotfase kon Leo Olsen de bal vanop korte afstand in doel werken maar het was uiteindelijk Brann dat de drie punten binnenhaalde.

Zondag haalde Haugesund het met 3-0 van Odd Grenland. Odd kwam er in deze partij niet aan te pas. Niet dat Haugesund zoveel beter was maar het won wel de noodzakelijke duels en kwam tot scoren en dat maakte het verschil. Iets na het half uur kwam Haugesund op voorsprong via Jarle Steinsland. Net voor het einde van de eerste helft wist Våge Nilsen de bal tot bij Andreassen te spelen die klaar stond in de zestien meter. Hij stuurde de bal in de verste hoek waar keeper Lie er niet meer bij kon. Kort na de rust viel het derde doelpunt via Thomas Sørum.

Tromsø blijft steken op een punt

Molde dat een slecht seizoen kende wist de voorlaatste van het klassement, Kongsvinger met 2-0 te verslaan. Beide doelpunten vielen in de eerste helft. In de twintigste minuut kon Baye Djiby Fall de bal in doel werken. Iets later was het weeral Fall die dicht bij een doelpunt kwam maar deze keer kon keeper Dalen redding brengen. Ook Pape Paté Diouf kon voor dreiging zorgen.  Op het half uur leverde dat een doelpunt op. Thioune gaf een goede pass aan Diouf die de bal in doel schoot.

Stabæk haalde het dan weer van Aalesund. Een slechte zaak voor Aalesund dat mogelijk een Europees ticket ziet aan zich voorbij gaan. Veigar Pall Gunnarsson bracht Stabæk iets voor het kwartier op voorsprong. Na de rust kon Vegar Eggen Hedenstad de 2-0 binnenwerken op aangeven van Gunnarsson. Alexander Mathisen kon nog tegenprikken voor Aalesund maar het was Stabæk dat de drie punten op zak stak.

StartTromsø eindigde op een 1-1 gelijkspel. In de achtste minuut kon Yttergård Jenssen de bal vanuit corner naar Remi Johansen die de bal in doel kopte. Na de 1-0 was het Start dat de partij domineerde. Ole Martin Årst kwam nog dichtbij een tweede doelpunt en net voor de rust kreeg ook Kayke Rodriguez een goede kans voor Tromsø. Pas diep in de tweede helft kon Tromsø tegenprikken via Vikstøl.

Lillestrøm haalde het in de Komplett.no Arena met het kleinste verschil van Sandefjord dat al zeker is van degradatie. Doelpuntenmaker van dienst was Mathias Boly.

De partij van het weekend was echter de topper tussen RBK en Vålerenga. VIF kwam het eerst tot scoren via een doelpunt van Bojan Zajic in de achttiende minuut. Zajic wist Mikael Lustig te verschalken en stuurde de bal vanop 25 meter in doel. Zeven minuten later kreeg RBK een strafschop toegewezen nadat Stefan Strandberg een fout begin op Rade Prica. Nadat Annan en dos Santos beiden een gele kaart opliepen kon Iversen eindelijk de penalty trappen en miste niet. VIF moest voor de rust nog met tien man verder toen Freddy dos Santos een rode kaart opliep na een harde tackle op Mikael Dorsin. Na de rust kwam RBK opzetten. Zo kreeg Rade Prica een goede kans maar wist keeper Hirschfeld redding te brengen. Morten Moldskred probeerde het in de rebound maar André Muri kon de bal op de lijn weghalen. De kansen kwamen er aan beide kanten zo kreeg Harmeet Singh nog een goede kans voor Vålerenga. Een fout van Muri lag aan de basis van de goal van Moldskred in de 69e minuut. In de slotfase kon Markus Henriksen de klus afmaken. RBK is hiermee zo goed als zeker van een nieuwe landstitel.

Viking speelde gisteren en haalde het met 3-1 van Strømsgodset. Øyvind Storflor kon via een vrije trap Godset op voorsprong brengen. Iets na het half uur kon Martin Fillo tegenprikken. Erik Nevland bracht Viking net voor de rust op een 2-1 voorsprong. Na de rust kon Fillo een tweede keer scoren waardoor Viking zeker was van de drie punten.