Interview Peeters: “Dit heeft alle schijn van competitievervalsing”

Maarten Van Bever
| 30 reacties
Peeters: “Dit heeft alle schijn van competitievervalsing”
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Morgenavond zijn alle bekermatchen afgelast, waaronder ook het duel tussen Cercle Brugge en Germinal Beerschot. Voor Cercle is het al de derde match die afgelast wordt. Trainer Bob Peeters zit met de handen in het haar.

Vindt u de afgelasting van de bekermatch in de huidige omstandigheden een goede beslissing?

Neen, in ons geval zeker niet, aangezien het veld perfect bespeelbaar is. Het is volledig sneeuwvrij. Ik zie dus ook geen enkel probleem om daar op te voetballen. Ik denk dat dat zondag tijdens Club Brugge – Anderlecht wel gebleken is. Ik ben dus verrast door deze algemene afgelasting. Ik heb zeker begrip voor alle supporters die dit slechte weer moeten trotseren op de wegen, maar het verschil met andere matchen was dat wij wel 100% konden garanderen dat de match doorging.

Het is reeds de derde match van Cercle die wordt afgelast, na de competitiematchen tegen Charleroi en Lokeren. Wanneer denken jullie die matchen te kunnen inhalen?

Dat is een goede vraag, ik weet het echt niet. Dat gaat sowieso voor problemen zorgen in de terugronde. In tegenstelling tot een club als Anderlecht, beschikken wij slechts over een kleine kern. Ik heb momenteel maar 16 à 17 spelers ter beschikking. De druk op de spelersgroep wordt op die manier natuurlijk enorm. Wij hervatten de competitie op 22 januari en die periode hebben we al 5 matchen op een veertiental dagen, dus hoe we daar nog extra matchen moeten inplannen... (Het Sportcomité heeft intussen besloten dat de afgelaste match Charleroi-Cercle op een 0-5 forfaitscore eindigt.)

KV Mechelen zou mogelijk op woensdag 19 januari al een inhaalmatch plannen. Is na de winterstop enkele dagen vroeger hervatten eventueel ook een optie voor Cercle?

Neen, dat denk ik niet. Je moet ook rekening houden dat onze ploeg al 3,5 week voor de start van de competitie bezig was met Europese matchen. Die competitiestop is echt wel nodig. Zeker onze buitenlandse spelers hebben er nood aan om even terug te keren naar hun thuisland. We zitten bovendien met een erg jonge ploeg en moeten ook opletten dat we niet te maken krijgen met overbelastingsletsels. De winterstop nog verder inkorten lijkt me dus geen optie.

Vreest u dat door de vele afgelastingen de competitie in gevaar komt?

Ja, voor KV Mechelen is het al de vierde match die afgelast wordt. Wij zitten zelf intussen ook al aan drie matchen. Op zich is het allemaal wel mooi dat wij dromen van pakweg de Engelse competitie, maar laten we eerlijk wezen, wij hebben in België niet dezelfde accomodaties en structuren zoals in Engeland. Ze beslissen ‘daarboven’ wel allerlei zaken, maar men vergeet soms het voornaamste: die matchen moeten ook effectief gespeeld kunnen worden. Dat is in deze omstandigheden zeer moeilijk.

Pleit u voor een herinvoering van een langere winterstop, zoals men ook in Nederland van plan is volgend seizoen?

Ja, net zoals vorig jaar kampen we met een strenge winter, dus het is niet de eerste keer. Iedereen moet in staat zijn om zijn programma af te werken. Er moeten ook mogelijkheden zijn om eventuele matchen in te halen, maar momenteel zit de kalender al overvol. Indien wij nog een ronde verder bekeren, komen daar nog eens twee wedstrijden bij. 

Zondag staat de topper tegen Standard op het programma. Door de afgelastingen ligt Cercle nu al twee weken stil. Heeft dat ontbreken van matchritme een impact op de spelers?

Natuurlijk, het is nu al twee weken dat we blijven aanmodderen. In het weekend leefden we toe naar de competiematch tegen Lokeren, en als het zover was, kregen we te horen dat die niet doorging. Nu was de hele groep klaargestoomd voor de bekermatch tegen GBA en weer gaat die match niet door. Indien we spreken van competitievervalsing, heeft dit er toch alle schijn naar. Iatchouk werd bijvoorbeeld geschorst voor de match tegen Charleroi, maar aangezien die match niet doorging, verschoof die schorsing naar de daaropvolgende wedstrijd tegen Zulte-Waregem. Daardoor was hij wel drie weken uit competitie, het is logisch dat je dan niet meer hetzelfde topniveau kunt halen. Zoals Jacky Mathijssen dit weekend terecht zei, hoop ik dat we nu eens met alle eersteklassers samen gaan zitten over deze problematiek. We hebben nood aan een onafhankelijk beslissingsorgaan om dergelijke zaken voortaan te voorkomen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties