België mag wedstrijden EK en WK verbieden op betaalzenders

Michiel Derwael
| 5 reacties
België mag wedstrijden EK en WK verbieden op betaalzenders
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het is legaal om uitzendingen van het WK en EK op betaalzenders te verbieden. Het oordeel van het Europees Hof van Justitie stelt België in het gelijk. Er is ook een gelijkaardig verbod van toepassing op EK-wedstrijden.

Het Europees recht geeft de EU-lidstaten de mogelijkheid om exclusieve uitzendingen op betaalzenders te verbieden van evenementen die van belang zijn voor de samenleving. Ons land stelde een lijst op met de evenementen die voor de Belgen binnen die categorie vallen en plaatste daar alle wedstrijden van het WK voetbal op. Groot-Brittannië heeft ook zo een lijst en zette naast het WK ook de EK-wedstrijden op.

De FIFA en de UEFA trokken naar het gerecht om te protesteren tegen deze lijsten. Zij zijn van mening dat niet alle wedstrijden van groot belang zijn voor het publiek. De verkoop van de televisie-uitzendrechten van deze kampioenschappen is voor een belangrijke bron van inkomsten.

In een arrest zegt het Europees Hof dat de kampioenschappen geen aaneenschakelingen zijn van topwedstrijden en gewone wedstrijden, maar dat het gaat om één evenement.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties