FC Midtjylland te sterk voor FC Kopenhagen

viki meeuwis
| 10 reacties

In Denemarken is de tweede helft van het seizoen begonnen. Even een kleine recapitulatie van de stand van zaken bij de winterstop.

FC Kopenhagen was ongenaakbaar en sprokkelde 51 punten samen, een ruime voorsprong op achtervolger FC Midtjylland dat op 29 punten stond. Na een moeizame start wist ook Brøndby zich terug in de top vier te knokken maar moest OB net voor zich op de derde plaats dulden.

AaB begon het seizoen uiterst slecht en kwam al vlug in degradatiegevaar terecht. Bij de winterstop stond het laatste met zestien punten uit negentien matchen. Tijdens de winterstop trok het aanvaller Morten “Duncan” Rasmussen aan die door Celtic uitgeleend was aan FSV Mainz. Bij de Duitse club kwam hij amper aan spelen toe, bij AaB hoopt hij een basisplaats te veroveren. Op de voorlaatste plaats stond Esbjerg dat net als AaB slechts drie matchen wist te winnen in de heenronde.

AaB mocht de terugronde openen tegen Silkeborg. Het was Aalborg dat het meeste intiatief toonde en al na twintig minuten op voorsprong kwam na een mooi schot van Jeppe Curth recht in de kruising. Een kwartier later had de thuisploeg op een 2-0 voorsprong kunnen komen maar het schot van Wichmann kwam op de paal terecht. Ook na de rust bleef AaB de meest aanvallende ploeg en zette Silkeborg voortdurend onder druk. Silkeborg kwam langzaam aan toch beter in de wedstrijd maar kwam niet verder dan een paar kleine kansen. Vier minuten voor het einde kreeg Silkeborg een nogal twijfelachtige strafschop toegkend omdat de scheidsrechter dacht dat Michael Lumb Ørnskov in de zestien neerhaalde. Rajko Lekic stuurde de bal via de penalty in doel en zo werd het tegen de gang van het spel in nog 1-1. AaB blijft voorlopig laatste.

Zondag won SønderjyskE uit bij Esbjerg met het kleinste verschil. De derby tussen beide ploegen uit het zuiden van Jutland was geen hoogstaande match. Pas tegen de pauze aan kwam de eerste actie van Quincy Antipas die de verdediging van Esbjerg teste en de bal in doel werkte. Na de rust probeerde Esbjerg meer druk te zetten maar de stand bleef uiteindelijk 1-0 in het voordeel van SønderjyskE.

Randers kreeg FC Nordsjælland op bezoek en toonde hen wie de baas was. De thuisploeg won met 4-0. Randers toonde het meeste inzet, bij tijd en wijle een beetje te hard. Al na een goeie twintig minuten kwam de thuisploeg op voorsprong via een doelpunt van Kasper Lorentzen. Kort na de rust kon Søren Jensen de voorsprong tot 2-0 vergroten. Op een half uur van het einde kon “Farlige” Frank Kristensen, overgekomen van FC Midtjylland, zijn nut bewijzen voor zijn nieuwe club door al meteen te scoren. Randers bleef de kansen opstapelen en Kamper kon met nog een twintigtal minuten te gaan de 4-0 op het scorebord zetten.

Eerste nederlaag voor FC Kopenhagen

Brøndby bleef steken op een gelijkspel tegen Lyngby. Hoewel Brøndby gedurende de gehele wedstrijd de bovenhand had, kwam het na de rust toch op achterstand na een goal van Christiansen. De eerste kans kwam er na het kwartier via een goed schot van Daniel Wass maar keeper Pedersen wist redding te brengen. Pas op het half uur liet Lyngby van zich horen toen Marc Møller de kans kreeg op de 0-1 maar die liet voorbij gaan. Na de rust hetzelfde spelbeeld met kansen voor Krohn-Dehli, Wass en Ousman Jallow. Tegen de gang van zaken in kon Lyngby scoren via Christiansen na een vrije trap. Slechts minuten later moesten de bezoekers met tien verder toen Mörec zijn tweede gele kaart opliep. Brøndby zette een stevig slotoffensief in en zes minuten voor het einde van de reguliere speeltijd kon Nicolai Agger scoren maar het doelpunt werd onterecht afgekeurd wegens vermeend buitenspel. In de toegevoegde tijd kon Daniel Wass dan toch scoren en zo Brøndby alsnog een puntje bezorgen.

FC Kopenhagen ging kopje onder bij FC Midtjylland. Het was de eerste nederlaag in negentien wedstrijden. Bij FCM stonden Mikkel Thygesen en Sylvester Igboun in de spits met net daarachter Rilwan Hassan. In de eerste helft kwam FCM tot enkele goede kansen zonder direct doelgevaar. Pas na de rust werd de dreiging reëel. Het was Jakob Poulsen die vanaf de elf meter de thuisploeg op 1-0 bracht. FCK kon geen weerwerk bieden en twee minuten voor de rust kon Thygesen de tweede goal scoren, het was meteen de eindscore van de match. FC Kopenhagen blijft aan de leiding terwijl FCM tweede blijft.

AC Horsens won maandag met 2-1 van OB. De bezoekers hadden het moeilijk om de juiste combinaties te vinden maar op de twintigste minuut kon de Bashkim Kadrii de bal in de verste hoek trappen en zo OB op voorsprong brengen. Horsens liet het daar niet bij en zette een goed offensief op dat het gedurende grote delen van de match volhield. Een ietwat twijfelachtige strafschop na een fout van Espen Ruud op Morten Rasmussen werd door Niels Lodberg in doel gewerkt. Slechts luttele minuten later kon Thomas Kortegaard een vrije trap achter keeper Stefan Wessels in doel werken. Horsens bleef goede kansen opstapelen en dat gaf nog een goede kans voor Nakajima Farran maar het bleef uiteindelijk bij 2-1.