31 dagen, 31 matchen: Geen braadworsten in het oosten

31 dagen, 31 matchen: Geen braadworsten in het oosten
Foto: © SC

Inclusief de wedstrijd van vanavond tussen Zurich en Neuchatel heb ik in achttien landen een voetbalwedstrijd gezien. Achttien verschillende culturen en toch heel veel overeenkomsten. Waar wordt voetbal het meest intens beleefd?

Allereerst natuurlijk de opmerking dat het per wedstrijd verschilt. Ik heb een wedstrijd in Servië gezien, in de tweede divisie zelfs, ik kan er geen totaaloordeel over hebben. Maar dit zijn enkele dingen die mij opvielen tijdens het reizen en tijdens de 31 matches.

Braadworsten versus Zonnebloempitten
Hoe oostelijker je komt, des te minder braadworst wordt er gegeten. Braadworst is de meest populaire snack rond stadions. Behalve in Oost-Europa. Daar worden vooral zonnebloempitten gegeten. De mensen knagen er op los, een hoop schillen achterlatend voor hun voeten. Ook opvallend: in Frankrijk eten ze graag de Americana. Dit is een stokbrood met hamburger en daarbovenop … friet! Niet de meest bijzondere combinatie overigens.

In veel landen zie je supporters van beide clubs gewoon door elkaar heen lopen. Geen gescheiden wegen, geen tweedeling in de stad. Zelfs bij grote derbys als Djurgardens-AIK of bij wedstrijden als Auxerre-Lens gaat het er zeer gemoedelijk aan toe. Duitsland is vaak genoemde land waar dit voorkomt, maar is daarin dus niet de uitzondering.

In Maribor is bier verboden in het stadion, maar de fans zijn er al dronken door de liefde voor hun club.

Bier en vuurwerk is in veel stadions verboden. In Maribor (Slovenië) hadden ze daarom een ludieke actie bedacht. Alle fans achter het doel hielden een groot kartonnen bord met de afbeelding van een bierglas omhoog. Op het spandoek dat uitgerold werd, stond: Wij zijn al dronken door de liefde voor Maribor. Mooi gezegd. Overigens wordt er ook regelmatig een oogje toegeknepen wat betreft vuurwerk. Zelfs bij kleine wedstrijden zijn er wel ergens fakkels te zien. Mooiste voorbeeld was een wedstrijd in de derde divisie van Denemarken, waar drie jongetjes van thuis wat siervuurwerk hadden meegenomen. Alleen de rookbom werd niet gewaardeerd: ze werden het stadion uitgegooid.

Opwinding
Canon en The Social Issues Research Centre hebben drie jaar geleden een onderzoek gedaan naar fanbeleving in verschillende Europese landen. Een grappig onderzoek, waarbij bij sommige supporters zelfs gekeken is naar de hartslag tijdens wedstrijden. Vooral bij tijdrekken kan iemand zich enorm opwinden, blijkt uit de data. Verder hebben vooral Spanjaarden en… Belgen veel vaste rituelen voor een wedstrijd. Zo moet het en niet anders, uit bijgeloof. Ik heb dat alleen meegemaakt bij de Duitser met wie ik naar Schalke04 ging. Het moest volgens een vast schema met een paar mooie tradities vooraf. Op die plek het eerste biertje, bijvoorbeeld.

Volgens het onderzoek vinden vooral Portugezen, Belgen en Noren voetbal een religie. Mijn eigen conclusie is dat het voetbal in Duitsland het meest leeft. Ook bij een normale wedstrijd in de tweede divisie (Karlsruhe-Augsburg) zijn 18.000 mensen op de tribune. Hertha BSC moest tegen Paderborn en trok 75.000 mensen. Dynamo Dresden 30.000 fans in de derde divisie en Wolfsburg en Freiburg speelden voor een uitverkocht huis.

In Duitsland leeft het voetbal het meest. Hertha BSC – Paderborn lokte 75.000 toeschouwers.

En verder is wedstrijdbeleving op veel plaatsen hetzelfde. Opwinden over kleine situaties, altijd schreeuwen om die penalty en de scheidsrechter de schuld geven van de nederlaag. Ja, het is mooi om voetbalfan te zijn.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties