Tien Belgen houden punt vast in Griekenland

Tomas Taecke

Volg België nu via WhatsApp!

De Rode Duivels en Griekenland hebben in een oefeninterland 1-1 gelijk gespeeld. Nacer Chadli maakte een vroeg tegendoelpunt ongedaan voordat onze landgenoten na de onterechte uitsluiting van Nicolas Lombaerts een halfuur met tien verder moesten.

Zoals in het gros van de oefenpartijen lag het tempo ook in Griekenland-België allesbehalve hoog. Dat ging zeker op voor de beginfase, waarin beide teams elkaar voorzichtig aftastten. De thuisploeg dreigde voor het eerst met een hard schot van Katsouranis, dat enkele meters naast ging. Na tien minuten kregen de Grieken de openingsgoal op een dienblad aangeboden. Lombaerts leverde slordig in en Salpingidis was namens Griekenland genadeloos (1-0). Op een bijzonder gladde grasmat hadden de Rode Duivels het niet onder de markt. Opnieuw dreigden de Grieken via Maniatis, die Mignolet vanop afstand bijna te grazen nam.

Chadli herstelt het evenwicht

Op een slappe kopbal van Vermaelen in de absolute beginfase na waren de Belgen het eerste halfuur ongevaarlijk. Wel puurden de Rode Duivels zeven hoekschoppen uit hun veldoverwicht. Bij de zevende corner was het eindelijk raak. Chadli kopte het leer na een deviatie van Kompany voorbij de Griekse doelman (1-1). Enkele minuten na de gelijkmaker was het warempel Vermaelen die alleen op het bezoekende doel mocht afgaan. De verdediger mikte maar net naast en liet zo de kans op de voorsprong onbenut, waardoor de stand bij de rust in evenwicht was.

Lichte rode kaart voor Lombaerts

Om de Belgische aanval van wat meer stootkracht te voorzien, bracht Leekens halverwege Lukaku in de plaats van Hazard. Ook Dembele kwam in het veld voor Witsel. De Rode Duivels gingen geregeld stevig in de duels maar overschreden zelden de grenzen van het fatsoen. Het Belgische kamp schrok dan ook wanneer Lombaerts voorbij het uur voor een lichte overtreding rechtstreeks werd uitgesloten. De bondscoach moest zijn pionnen herschikken en bracht Vertonghen in de plaats van Mirallas. Echte kansen waren er kort na de pauze overigens niet: Vermaelen trapte hoog over en Katsouranis kopte op hoekschop ongevaarlijk naast.

Griekenland nam het heft in handen maar kon Mignolet niet in verlegenheid brengen. Met tien man waren onze landgenoten op hun beurt niet meer in staat het vijandige doel te bestoken. De Belgen verliezen opnieuw niet in een oefenwedstrijd, die vooral bij een matig Griekenland honderd dagen voor hun deelname aan het EK in Polen en Oekraïne verontrustend is.