Interview Werkloze voetballers mogen naar stage 'Players for contract'

Werkloze voetballers mogen naar stage 'Players for contract'
Foto: © SC

Maandagmiddag heeft de Pro League zijn nieuwe project voorgesteld: "Players for contract'. Het gaat om een initiatief om werkloze voetballers toch de kans te geven zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen en een nieuwe club te vinden.

Johan Walckiers in Brussel

Het gaat hierbij om een project waaraan alle belanghebbende instanties meewerken: Sporta (spelersvakbond), BFC Pro (vereniging van coaches), de KBVB en de Pro League. "We hebben dit al eerder geprobeerd, maar deze keer willen we het goed doen, er een mooi project van maken", aldus Ludwig Sneyers van de Pro League. "Het moet de werkloze spelers de kans geven om het seizoen voor te bereiden en een nieuwe club te vinden."

En daarvoor krijgen ze een mooi complex ter beschikking. "Steven Marten en Benoît Thans geven hun volledige steun aan dit project", aldus Pierre-Yves Hendrickx van de KBVB. "Ze hebben direct voorgesteld om het oefencomplex in Tubeke ter beschikking te stellen."

Natuurlijk zijn er voorwaarden gesteld aan wie er allemaal naar de vijf weken durende stage die op twee juli start, mag komen. "Het moeten spelers uit het betaalde voetbal (eerste of tweede klasse) zijn en ze moeten een link hebben met België. Concreet zijn dat spelers met Belgische nationaliteit of spelers van wie de laatste club een Belgische was. Het is dus niet de bedoeling dat hier ineens elf Afrikanen gaan meetrainen. We stellen de limiet in op dertig spelers en ze moeten de conditietests doorstaan. Inschrijven kunnen ze op info@spelersforcontract.be."

De spelers zullen een volwaardige sportieve begeleiding krijgen door professionele coaches. En daar zorgt dan weer BFC Pro voor. "Net zoals er spelers zonder werk zijn, zullen er ook coaches zonder club zijn", weet Filip De Wilde. "Ik onder andere en wij zullen die jongens klaarstomen. Zo zijn ook al matchen voorzien tegen een Nederlandse selectie van spelers zonder contract, tegen een selectie van Kortrijk en tegen KV Mechelen."

Het gaat om een stage vanaf 2 juli en die zal vijf weken duren. "Het is niet de bedoeling dit permanent te doen, misschien later wel", zegt Sneyers nog. "Dit is meer dan een test, maar om dit het hele jaar door te doen, moeten we nog afwachten."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties