'Groot eerbetoon Hillsborough gepland'

Koen Schaaphok
| 2 reacties
'Groot eerbetoon Hillsborough gepland'
Foto: © SC

Het duel van komende zondag tussen Liverpool en Manchester United belooft bijzonder te worden. Naar aanleiding van de onlangs gepubliceerde feiten over het Hillsborough-drama uit 1989 zal ere en groot eerbetoon plaatsvinden wordt ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

We schrijven 15 april 1989. In het Hillsborough-stadion in Sheffield, thuisbasis van Sheffield Wednesday, spelen Liverpool en Nottingham Forest de halve finale van de FA Cup. Het is razend druk en uit voorzorg beveelt de politie dat er een extra uitgang moet komen voor de supporters. Het wordt uiteindelijk een tunnel. Het duel is nog geen paar minuten bezig wanneer het te druk wordt in en rond de tunnel en er een menselijke stormloop ontstaat. Supporters worden verpletterd en anderen springen over de hekken. In het tumult verliezen 96 Liverpool-supporters het leven en de voetbalwereld zal nooit meer hetzelfde zijn.

Wedstrijden tussen Manchester United en Liverpool zijn altijd bijzonder maar ter nagedachtenis van de ramp en de slachtoffers zullen er grote mozaieken getoond worden door de supporters op de tribunes. Ook de befaamde Kop-tribune achter het doel zal in het groot de woorden The Truth (de waarheid, red.) uitbeelden. Aan de overzijde op de Anfield Road End wordt het getal 96 afgebeeld, verwijzend naar de 96 Liverpool-supporters die het leven lieten. De hoofdtribune, tegenover de spelerstunnel, zal het woord Justice (gerechtigheid, red.) krijgen.

Manchester United-coach Sir Alex Ferguson liet weten namens de club uit Manchester achter Liverpool te staan. "Als club staan we volledig achter Liverpool. Wij kunnen begrijpen hoe de nabestaanden van de slachtoffers in Sheffield zich moeten voelen nadat het rapport werd uitgebracht", aldus Sir Alex.

Vorige week kwam tevens een schokkende rapport over het Hillsborough-drama uit. Hieruit bleek dat tijdens de stadionramp in Sheffield de betrokken overheden zware blunders hebben begaan. De politie schoof de schuld aanvankelijk af op dronken Liverpool fans, die geen al te beste reputatie genoten. Nu is gebleken dat een zwaar gebrek aan efficiëntie van de politiediensten veel levens heeft gekost.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties