Stadiondossier Club in het slop

Tomas Taecke
| 51 reacties
Stadiondossier Club in het slop
Foto: © SC

Terwijl het Gentse Arteveldestadion uit de grond rijst, zit het Brugse stadiondossier muurvast. Club en Cercle haspelen ondertussen om beurt hun wedstrijden af in de hangmat die het Jan Breydelstadion geworden is.

De Belgische voetbalinfrastructuur hinkt lichtjaren achterop terwijl de Nederlandse voetbaltempels de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond schoten. De dossiers van de clubs in de JPL zitten doorgaans helemaal vast en dat is ook het geval met het Brugse. Club Brugge koestert de droom om een tempel voor 40000 fans neer te zetten maar stuit voorlopig op de Vlaamse regering en de Raad van State die het investeringsproject faliekant blokkeren.

Oorspronkelijk wou blauw-zwart een gloednieuwe arena in Loppem neerpoten, maar de Raad van State dacht daar anders over. Ook de buurtbewoners kantten zich tegen de bouw van het project waardoor Club Brugge op zoek moest naar een nieuwe locatie. Het Chartreusegebied en de bedrijventerreinen aan de Blankenbergse Steenweg werden geopperd, maar opnieuw kwam de Raad van State wat betreft de twee deelgebieden binnen het regionaal stedelijk gebied Brugge tussenbeide. Pas begin volgend jaar, wanneer de deelplannen definitief vernietigd worden, zal de Vlaamse regering een beslissing nemen over de eventuele realisatie van het investeringsproject. Ondertussen blijft Club koffiedik kijken en speelt blauw-zwart nog steeds zijn wedstrijden in het Jan Breydelstadion.

Het voormalige Olympia is ondertussen een hangmat geworden, waar ook Cercle tweewekelijks in actie komt. De faciliteiten zijn behoorlijk ok, maar nodigen niet echt uit om economisch grote stappen te zetten. De business-ruimtes zijn onvoldoende voor handen om de mogelijkheden optimaal te benutten, vooral wat Club Brugge betreft. Cercle wil zich ook ontdoen van zijn grotere buur en hoopt op zijn beurt het Jan Breydelstadion in te krimpen tot een thuishaven met 15000 zitplaatsen. Groen-zwart wil de onderste tribunes afbreken en het speelveld vijf meter verhogen. Onder het speelveld zou een parking komen die plaats moeten bieden aan ongeveer 500 wagens. Dit kan enkel gerealiseerd worden wanneer er schot komt in het dossier van buur Club. In die zin hoopt groen-zwart dus eigenlijk ook mee met blauw-zwart.

Eén man die het stilaan op zijn heupen krijgt, is Club-voorzitter Bart Verhaeghe. In de wandelgangen wordt wel eens gefluisterd dat de ondernemende preses de hele boel naar Aalter zou willen verhuizen. Met lede ogen zal hij aanzien hoe de Buffalo's het seizoen 2013-2014 straks in een gloednieuwe tempel op gang zullen trappen. Aangezien het Brugse stadiondossier muurvast zit, is de kans bijzonder groot dat de stadsderby in 2016 nog steeds in het Jan Breydelstadion zal plaatsvinden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties