Reportage Brugge won dit weekend toch

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 8 reacties
Brugge won dit weekend toch
Foto: © SC

Het is een druilerige zondagochtend in Brugge. Terwijl de profs van Cercle en Club hun straftraining afwerken, warmen in de schaduw van het Jan Breydelstadion twee ploegen zich op voor hun wedstrijd. "We moeten iets goedmaken", aldus Robbe.

Sander De Graeve in Brugge

Robbe speelt bij de G-ploeg van Club Brugge, ze moeten iets goedmaken nu de twee grote ploegen uit Brugge het lieten afweten. Tegenstander is Tandem West, de G-ploeg die verbonden is aan derdeklasser KVV Coxyde.

Wat is G-voetbal?

G-voetbal is voetbal voor andersvaliden. Zo kunnen ze op hun eigen tempo voetbal spelen. De wedstrijdjes worden gespeeld op een kleiner veld, met zeven tegen zeven. De inworp wordt vervangen door een intrap en er wordt gedurende tweemaal 25 minuten gespeeld.

De scheidsrechters moeten een bijscholing van vier uur volgen eer ze mogen fluiten in het G-voetbal. De scheids en beide coaches zorgen er steeds voor dat de wedstrijd evenwichtig verloopt. De mindere ploeg mag na verloop van tijd een speler extra opstellen of de trainer laten meespelen, zo worden afstraffingen vermeden.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd wordt gescoord door Manon. De speelster van Club Brugge knalt de bal staalhard in de kruising. Moeder Vera is trots, pa heeft het niet gezien, die moest niezen. Vera: “Het is goed voor Manon dat ze in deze ploeg kan meespelen. Deze groep hangt echt goed aan elkaar, zoiets zie je in het ‘gewone’ voetbal zelden. Manon speelde vroeger mee gewoon mee in de jeugdwerking van een kleine club. Daar werd ze gepest, hier haalt ze plezier uit het voetbal.”

Even verderop volgt Peter Gheysen aandachtig de wedstrijd. Gheysen is de Community Coördinator van Club Brugge. “Deze ploeg speelt intussen drie jaar onder de naam Club Brugge, de spelers dragen ook shirts van Club. Het is schitterend om het spelplezier bij deze ploeg te zien. Allemaal kunnen ze zich even hun idool wanen.”

In doel staat inderdaad een bijna exacte kopie van Jorgacevic, de eerste doelman van Club. Druk coachend, Clubsjaal hangend in de netten, shirt van zijn held. Jonas gaat bij elk doelpunt van zijn maats op de knieën, met beide vuisten richting hemel. Prachtig.

Jonas is één van de twee zoons van Dirk Van Quakebeke die meespelen bij de G-ploeg. Dirk is één van de trainers van de G-ploeg: “Het is belangrijk dat onze jongens en meisjes samen kunnen voetballen. Ze worden al te vaak geconfronteerd met iets niet kunnen. We zorgen er ook voor dat de wedstrijden evenwichtig verlopen, zo blijft het voor iedereen plezant. De zwakkere ploeg mag soms een speler meer opstellen, of de trainer gaat er het spel verdelen vanuit de verdediging.”

Nathalie Cappelle, die ook trainster is van de ploeg, beaamt: “Aan een 10-0 heb je niks.” Nathalie kwam de ploeg voor de eerste keer trainen tijdens haar stage, ze is nooit vertrokken: “Het tofste is dat je de spelers echt ziet vooruitgang boeken.”

“Er was eens een speler die nog niet wist naar welk doel hij moest trappen. Hij stond op het veld, dat was het zo een beetje”, aldus Dirk. “Welnu, die speler is blijven trainen, week in, week uit. Hij is intussen zienderogen verbeterd, dat is mooi.”

De wedstrijd eindigde uiteindelijk op 7-4 voor Brugge. Noah scoorde een doelpunt voor Club: “Eigenlijk ben ik supporter van Cercle maar ik vind het plezant om bij Club te spelen. Als er maar Brugge in de naam van de ploeg staat, dan vind ik het al goed.”

Geïnspireerd vertrokken we uit Brugge. Het was dan ook de mooiste wedstrijd die we die zondag zagen. De schoppartij tussen Boussu Dour en Westerlo met drie rode kaarten in de namiddag, of het saaie middenveldspel tussen Bergen en Standard ’s avonds zijn we gelukkig al bijna vergeten. De wedstrijd Club Brugge – Tandem West blijft zal ons echter nog lang bijblijven.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties