Interview Leekens krijgt nog kans maar moet zondag winnen

Leekens krijgt nog kans maar moet zondag winnen
Foto: © SC

Het krediet van Georges Leekens is blijkbaar nog niet opgebruikt. Wat niet wegneemt dat de marge voor nieuwe misstappen bijzonder klein is geworden. Uit de woorden van Vincent Mannaert valt af te leiden dat 'Mac The Knife' zondag maar beter wint van Zulte Waregem.

Johan Walckiers in Brugge

Vincent Mannaert zat donderdagmiddag urenlang samen met Georges Leekens om de situatie te bespreken. Heel de spelerskern moest trouwens één voor één bij Mannaert op audiëntie komen. De meerderheid van de spelers moet in dat persoonlijk onderhoud hun coach toch nog verdedigd hebben, want de algemeen manager (en met hem het nu toch verdeelde bestuur) geeft hem nog een (allerlaatste) kans. Een nieuw verlies zondag tegen Zulte Waregem zien we Leekens echter niet overleven. "Het is duidelijk dat het niet goed is", aldus algemeen directeur Vincent Mannaert.

Leekens zei dinsdag nog blij te zijn dat de druk bij hem lag en niet bij zijn spelers. Mooie uitspraak, maar zelfbehoud zal na de 0 op 9 in de competitie echter toch ook vooraan op de agenda staan dezer dagen. En dat de druk stilaan onhoudbaar wordt, is ook voelbaar bij blauw-zwart. Woensdagavond zagen we Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe met de kraag tot bijna over het hoofd de catacomben van Het Lisp verlaten. 

Donderdagnamiddag kregen we van Mannaert - na uren wachten voor het stadion - wat meer uitleg. Leekens zelf stapte breed glimlachend in zijn auto en vertrok. Hij krijgt wel uitstel van executie, maar meer ook niet. Om pardon te verwerven, wordt de nadruk op resultaten gelegd. Zulte Waregem-Newcastle-Anderlecht, het wordt een cruciale week voor de ex-bondscoach. "We hebben druk overlegd met de spelers en met de coach", vertelde Mannaert. "De spelers hadden de kans om hun mening te geven."

Zondag: kentering of...

Mannaert wou het woord ultimatum niet in de mond nemen, maar uit zijn woorden bleek duidelijk dat Leekens er goed aan doet zondag te winnen thuis tegen Zulte Waregem. "De druk is er, dat kunnen we niet ontkennen", bevestigde Mannaert. "Thuis tegen de leider is een goeie kans om de kentering in te zetten. Het is een thuismatch en dus moeten we winnen. Zondag volstaat praten niet meer, dan moet er actie komen."

De gespreksronde met de spelers bracht aan het licht dat de meeste spelers dus nog achter de trainer staan. "Het lot van de trainer lag wel niet in handen van de spelers. Een speler speelt in de eerste plaats ook voor zichzelf, niet voor de trainer. In Lierse merkte ik ook iets van gelatenheid, vandaag niet meer. Hopelijk zien we dat nu ook op het veld."

Dat Leekens mag aanblijven is niet enkel aan de ontslagvergoeding gelegen. Bij blauw-zwart willen ze niet nog een keer de coach de zwarte piet doorschuiven, maar willen ze werken op de lange termijn. En daarvoor zien ze in Leekens nog steeds de ideale man. "Maar geduld is ook niet oneindig", zei Mannaert. "Als je de prestatie tegen een niet eens denderend Lierse zag, is het duidelijk dat er iets moet veranderen." Maar voorlopig dus nog met Leekens.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties