Club ziet groot talent vertrekken na pesterijen

Tomas Taecke
| 115 reacties
Club ziet groot talent vertrekken na pesterijen
Foto: © SC

Nathan Leyder (U17) heeft de jeugdopleiding van Club Brugge na verregaande pesterijen enkele weken geleden verlaten. De jeugdinternational zet de komende tijd mogelijk zijn handtekening bij één van de grootste concurrenten van blauw-zwart.

Tomas Taecke in Brugge

Eén van de aanstormende talenten van Club Brugge heeft de jeugdopleiding enkele weken geleden achter zich gelaten. Door aanhoudend pestgedrag van enkele ploegmakkers wordt Nathan Leyder hoogstwaarschijnlijk in de handen van de concurrenten van de West-Vlaamse topclub gedreven. In een gesprek met Voetbalkrant.com vertelt blauw-zwart dat de club er alles aan heeft gedaan om het vertrek van de middenvelder te voorkomen. De entourage van de speler in kwestie laat echter optekenen dat er voor Nathan geen andere optie meer open was.

Voetbalkrant.com stelde zich vragen bij het plotse vertrek van Club-talent Nathan Leyder en stootte uiteindelijk op een opmerkelijk verhaal. De 15-jarige jeugdinternational heeft blauw-zwart nogal abrupt verlaten, maar had daar kennelijk een goede reden voor. Na aanhoudende pesterijen van enkele ploegmakkers -waarmee Leyder ook samen lessen volgde en in een huis werd ondergebracht- oordeelde de middenvelder in samenspraak met zijn ouders en management dat er voor hem geen toekomst meer was bij de West-Vlaamse topclub.

De Henegouwse middenvelder ruilde zijn school in Dottenijs dit jaar voor privé-onderwijs in de nabijheid van het Jan Breydelstadion. Daar volgde hij samen met de andere Franstalige jeugdspelers van Club een lessenpakket. Leyder werd bovendien ook ondergebracht in een huis, waar hij onder toezicht van enkele begeleiders met zijn ploegmakkers samenwoonde. In dat huis begon de ellende voor de 15-jarige jeugdinternational, die enkele maanden later mogelijk zijn handtekening bij Standard of Anderlecht zal plaatsen.

"Dit was enorm deprimerend voor Nathan"

Een bron uit de omgeving van Leyder getuigt tegenover onze redactie: "In het huis werd door de oudere spelers een soort schrikbewind gevoerd waarvan Nathan uiteindelijk het slachtoffer is geworden. Toen de plagerijen nogal excessief werden, trok het slachtoffer uiteindelijk met de bewijzen richting general manager Vincent Mannaert. Die greep gepast in en legde de aanstekers een schorsing op. Eén van hen is vandaag ook niet langer welkom bij Club Brugge. Voor Nathan was dit alles bijzonder deprimerend waardoor hij ook besloten heeft de club te verlaten". Uit respect voor de betrokken partijen wil Voetbalkrant verder geen details vrijgeven.

Blauw-zwart betreurt op zijn beurt wat er zich de voorbije periode heeft afgespeeld en uiteindelijk de aanleiding was voor het vertrek van de jeugdspeler, die als één van de grootste talenten van de jeugdopleiding aanzien werd. Het bestuur en het hoofd van de Academie hebben er naar eigen zeggen alles aan gedaan opdat Nathan Leyder aan wal zou blijven.

"Toen de feiten ons bereikten hebben we de betrokkenen een schorsing opgelegd", legt Hoofd Opleiding Pascal De Maesschalck uit. "We hebben de groep samengeroepen en alles uitgeklaard en hebben ook bij andere jeugdploegen voorzorgsmaatregelen getroffen opdat dit niet meer zou voorvallen. Wij zijn van oordeel dat iedereen een tweede kans verdient en hebben de betrokken spelers na hun schorsing opnieuw toegelaten. Zij toonden berouw en zochten ook toenadering met Nathan. Dit was voor hem niet voldoende, waarna hij beslist heeft Club Brugge te verlaten. Leyder is een talentvolle speler en ook een enorm toffe gast. Net daarom vinden wij het bijzonder jammer dat hij niet langer bij ons is", aldus De Maesschalck.

Club: "Wij hebben er alles aan gedaan"

Hoewel Club Brugge oordeelt dat de club er alles aan heeft gedaan om dit pijnlijk gebeuren op te lossen en ook de maatregelen heeft getroffen opdat dit nooit meer zou voorvallen, sluit blauw-zwart niet uit dat de speler deze gebeurtenissen heeft aangewend om zichzelf van de West-Vlaamse club te ontdoen. De goeie prestaties zijn de binnen- en buitenlandse topclubs echter niet ontgaan waardoor de op dit moment vrije speler een enorme belangstelling geniet. Daags na zijn vertrek in het Jan Breydelstadion vertrok de middenvelder naar Birmingham waar hij bij Aston Villa op proef mocht komen. Ondertussen azen ook een drietal Belgische topclubs op het talent. Ook uit Frankrijk en Nederland is er interesse.

Diverse bronnen bevestigden aan onze redactie dat het pestgedrag abnormale vormen heeft aangenomen. Leyder blijkt dan ook niet het enige slachtoffer van de pestkoppen te zijn. In de marge van dit verhaal is ook de samenwerking tussen de Club Academy -de jeugdopleiding van blauw-zwart- en Academy Seth Nkandu geen onbelangrijk gegeven. Langs de zijlijn van de oefenvelden stelt men wel eens in vraag wat de inbreng of de meerwaarde -deze pijnlijke historie indachtig- van de Brusselse jongeren die in Brugge stranden werkelijk is. Dit triestig verhaal stelt het samenwerkingsverband in ieder geval in vraag.

Verwacht wordt dat slachtoffer Nathan Leyder de komende periode zijn krabbel zet onder een verbintenis bij een nieuwe club. Belangrijker nog moet de vijftienjarige knaap zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe school, want die heeft hij op dit ogenblik nog niet gevonden.

Foto: www.clubbrugge.be
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties