Alderweireld: "De speelkansen bij Atlético gaan sowieso komen"

Alderweireld: "De speelkansen bij Atlético gaan sowieso komen"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Toby Alderweireld speelt vrijdag op de rechtsachter tegen Kroatië, daar mag je alvast gif op innemen. Bij Atlético Madrid heeft hij voorlopig wel nog geen speelminuut achter zijn naam staan, maar dat baart hem niet in het minst zorgen.

Toby, waarom maak je je eigenlijk geen zorgen?

"Omdat de kansen sowieso gaan komen. De trainer heeft me gezegd dat hij wil dat ik de tactiek van de ploeg eerst helemaal onder de knie heb. Dat ik rustig en aandachtig moet toekijken en vooral leren. Hij heeft me ook gezegd dat als ik me dat helemaal eigen heb gemaakt, dat ik er zeker zal inkomen. Zoals ik al zei: de kansen zullen komen."

Je bent nog steeds zeker dat je de juiste keuze maakte?

"Tuurlijk, het is ook niet makkelijk om nu in de ploeg te komen. Atlético had vorig seizoen de minst gepasseerde verdediging in Spanje. Maar ze hebben me niet voor niks gehaald. Ik panikeer zeker nog niet. Ik moet me eerst laten zien, dat is logisch in zo'n team."

Maar je ziet geen probleem nu je al een maand geen match meer speelde?

"Nee, moest ik nu een heel jaar niet gespeeld hebben, dan zou het wel een probleem zijn. Ik heb vertrouwen dat ik ga spelen. Conditioneel heb ik al grote stappen vooruit gezet. De fysieke arbeid is immers veel groter dan bij Ajax."

Is de training dan zoveel zwaarder dan in Amsterdam?

"Zeker! Het is dag en nacht verschil. De trainer wil dat we trainen zoals we wedstrijden spelen. Een Argentijnse trainer in de Spaanse competitie... je weet wel. Dat is ook een deel van het succes, maar het is enorm zwaar ja. Conditioneel sta ik dus sterk genoeg om straks te spelen tegen Kroatië en Wales."

Heb je jezelf een doel gesteld van wanneer je in het team wil staan?

"Nee, het komt wel. Als ik hard werk, ga ik mijn kans krijgen."

Hoe lukt het met de taal?

"Ik volg Spaanse lessen, maar door de drukte met de verhuis en alle trainingen heb ik er nog maar drie kunnen volgen. Je pikt op training wel wat woordjes op en de ploegmaats doen er ook alles aan om zich met handen en voeten verstaanbaar te maken."

Hoe is het om op training tegen David Villa te staan?

"Het is een groep met zoveel kwaliteiten. Als je tegen zulke mannen staat op training leer je heel veel bij. Mijn eigen niveau gaat er ook door omhoog."

Heb je al iets gemerkt van de status van Thibaut Courtois in Madrid?

"Ik had er al van gehoord, maar je merkt pas echt hoe groot het respect voor hem is als je er bij bent. Als hij zo doorgaat, zal hij de beste keeper ter wereld worden."

Wonen jullie ver van elkaar?

"Nee, vijf minuten wandelafstand. En onze vriendinnen komen goed overeen, dat is een pluspunt. Dat heb je immers niet in de hand, maar maakt het wel aangenaam."

Wordt hij herkend als jullie over straat lopen?

"Weet je, ik heb nog geen tijd gehad om met hem op stap te gaan. Die trainingen zijn echt loodzwaar en met die verhuis..."

Hoe moeten jullie Kroatië aanpakken?

"Op dezelfde manier als Schotland. We moeten proberen winnen en niet gaan voor dat gelijkspel. Dat kunnen wij trouwens ook niet. We moeten onze kwaliteiten gebruiken."

De match hier tegen Kroatië was veruit jullie moeilijkste. Hoe is de groep veranderd tegenover toen?

"Iedereen is gegroeid in zijn rol en iedereen weet wat hij moet doen. We zijn veel solider geworden, maar daar hebben we ook hard voor gewerkt. Die extra ervaring kan nu ook de doorslag geven."

Gaan veel van je vrienden op de Antwerpse Grote Markt kijken?

"Ik denk niet dat er veel gaan thuisblijven. En dat is ook een leuke vaststelling. Dat wij als Rode Duivels een gevoel van verbondenheid kunnen creëren. Het is ook veel leuker dan alleen thuis te kijken."

Voel je ook in de kleedkamer bij Madrid dat er anders naar jullie gekeken wordt?

"De Belgen hebben zeker een andere status gekregen in de wereld. Er wordt met veel respect over ons gepraat."
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties