Vanderhaeghe over WK 2002: "Toernooi op zich mooiste moment"

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 2 reacties
Vanderhaeghe over WK 2002: "Toernooi op zich mooiste moment"
Foto: © SC

Volg België nu via WhatsApp!

Twaalf jaar geleden nam ons land voor de laatste keer deel aan een wereldkampioenschap voetbal. Eén van de toenmalige basisspelers was Yves Vanderhaeghe. Hoe kijkt de huidige assistent-trainer van KV Kortrijk terug op het WK 2002?

Door Cédric De Volder

Yves Vanderhaeghe verzamelde tijdens zijn actieve carrière 48 caps voor de Rode Duivels. Allesbehalve slecht voor een speler die meestal als een waterdrager werd bestempeld. Anno 2013 is de 43-jarige West-Vlaming assistent van Hein Vanhaezebrouck bij KV Kortrijk. Een terugblik naar Japan en Zuid-Korea.

Vanderhaeghe kwam op het WK 2002 in alle wedstrijden in actie. Wat zal hem altijd bijblijven van het laatste grote toernooi waar de Rode Duivels aanwezig waren? “Eigenlijk beschouw ik het toernooi in z’n geheel als mijn mooiste moment”, aldus de ex-speler van onder meer Cercle Brugge, wijlen Excelsior Moeskroen en RSC Anderlecht. “Het is simpelweg uniek om als basisspeler deel uit te maken van een selectie die om de wereldbeker kan strijden.”

"Mooiste moment? Toernooi in z'n geheel"

België werd in de tweede ronde uitgeschakeld door Brazilië. De latere wereldkampioen – met onder anderen Ronaldinho, Ronaldo en Roberto Carlos in de rangen – won dan wel met 2-0, maar de wedstrijd staat nog steeds in het Belgisch voetbalgeheugen geschrift omwille van het onterecht afgekeurde doelpunt van Marc Wilmots. Of doet de naam ‘Peter Prendergast’ geen belletje meer rinkelen?

“Eigenlijk verkies ik eerder de wedstrijd tegen Rusland als diegene die ik nooit zal vergeten”, gaat Vanderhaeghe verder. “We kwalificeerden ons voor de tweede ronde dankzij een 3-2-overwinning. En dan kwam natuurlijk het besef dat je tegen Brazilië mag spelen. Schitterend, toch?”

"Winnen van Rusland en dan tegen Brazilië..."

Momenteel hebben de Rode Duivels geen type Vanderhaeghe meer in het elftal. Zijn plaats wordt ingenomen door Axel Witsel, Steven Defour en Marouane Fellaini. “Wat ik van die jongens hun prestaties vind? Ze spelen natuurlijk op een volledig ander niveau dan ik destijds. (lacht) Maar ik kan alleen maar bevestigen dat ze sterk bezig zijn.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties