Fellaini en Januzaj gingen bijna de Busby Babes achterna

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 1 reacties
Fellaini en Januzaj gingen bijna de Busby Babes achterna
Foto: © SC

Marouane Fellaini en Adnan Januzaj gingen gisteren bijna de Busby Babes achterna. Enkel een heel attente piloot kon een ramp voorkomen die de wereld in shock had achtergelaten. Het elftal van Matt Busby had in 1958 veel minder geluk.

Voor de jongsten onder ons: de Busby Babes waren een elftal met ongelooflijk veel talent. In 1956 behaalde de ploeg onder leiding van Matt Busby de Engelse landstitel met een ploeg die gemiddeld amper 22 jaar oud was. Ze werden liefkozend de Busby Babes genoemd naar de manager die hen allemaal samenbracht.

21 doden

Op 6 februari 1958 voltrok zich echter het noodlot: nadat de ploeg zich voor de tweede keer op rij tot landskampioen kroonde, mocht het in de Europa League I aantreden. In de kwartfinales ontmoette het Rode Ster Belgrado. In de heenwedstrijd werd met 2-1 gewonnen en in Belgrado werd het 3-3 en dus mochten de Busby Babes naar de halve finales.

Maar daar werd anders over beslist. Tijdens de terugreis van Belgrado werd een tussenstop gemaakt in München, maar bij het vertrekken moest het opstijgen twee keer onderbroken worden door technische problemen. De derde keer liep het mis: het vliegtuig reed van de landingsbaan, raakte een hek, een boom, een gebouw en een houten schuur. Acht spelers kwamen om het leven, net als drie leden van de technische staf. Matt Busby werd zwaargewond uit het wrak gehaald, maar overleefde het. In totaal kwamen 21 inzittenden om het leven.

Met de schrik om het lijf

Terug naar gisteren, 27 november 2013. Terwijl het vliegtuig van Fellaini en co de landing inzette op de luchthaven van Keulen, bleek er nog een toestel op de landingsbaan te staan. Enkel door het snelle reageren van de piloot die snel de neus van het vliegtuig de lucht introk kon een volgend drama vermeden worden.

De spelers kwamen er dus met de schrik vanaf en dat mag letterlijk genomen worden, want de meeste spelers waren er echt niet goed van. Zo tweette Rio Ferdinand dat hij 'Geland was in Keulen... maar net... nog steeds niet goed van die landing'. David Moyes stelde zelfs zijn persconferentie uit van dinsdagavond omdat hij nog wat tijd nodig had om te bekomen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties