FC Bayern: Wie onttroont deze 'Europameister'?

FC Bayern: Wie onttroont deze 'Europameister'?
Foto: © SC

De Bayern-express raast nog steeds als een wervelwind door de Duitse Bundesliga en de Champions League. FC Hollywood rijgt de prijzen aan elkaar en ook onder Guardiola zijn ze goed op weg om het Bayern-museum uit te breiden. Wat maakt van Bayern nu zo'n pletwals?

In het verleden kende de ploeg vele ups en downs, maar de laatste jaren lijkt er een constante in het spel te komen. ‘Der Rekordmeister’ heeft de perfecte chemie gevonden om zijn status als Europese topclub jaar na jaar te bevestigen.

De cijfers ogen alvast indrukwekkend: Tien punten voorsprong op eerste achtervolger Leverkusen in de Bundesliga, een plaats in de kwartfinale van de DFB-Pokal tegen Hamburg en kwalificatie voor de achtste finale van de Champions League. Daarin heet de tegenstander Arsenal.

Hieronder geeft voetbalkrant.com vijf redenen waarom het moeilijk zal zijn om Bayern dit seizoen te onttronen als ‘Europameister’:

1. De hand van Guardiola

De erfenis van Jupp Heynckes was niet min. Bayern won vorig jaar alles wat er maar te winnen valt op nationaal en internationaal vlak. Sceptici vroegen zich af wat Guardiola nog kon toevoegen aan het ‘perfecte’ spel van de Duitse recordkampioen.

Amper een half jaar later is de Spanjaard erin geslaagd om deze ploeg zowel fysisch, technisch als tactisch te optimaliseren. De meest ingrijpende verandering is de omvorming van kapitein Lahm tot controlerende middenvelder.
Het Barcelonapatroon met dominant voetbal, veel balbezit en hoge pressing is meer dan ooit zichtbaar. Het systeem wordt consequent doorgevoerd in alle jeugdreeksen, wat de stap naar de A-kern in de toekomst moet vereenvoudigen. Guardiola drukt meer dan ooit zijn stempel op de Beierse voetbalmachine.

2. Financieel gezond

Het moet gezegd, Bayern München profileert zich de laatste jaren meer en meer tot protagonist van het Europese voetbaltoneel. Als uithangbord van het Duitse voetbal is Bayern er de laatste jaren in geslaagd om ongekende omzetten te realiseren. Afgelopen jaar werd een omzet van 400 miljoen euro bereikt.

In tegenstelling tot clubs als Barcelona en Real Madrid is Bayern een financieel gezonde club die geen reusachtige schuldenberg heeft. Ze genereren uitzonderlijke inkomsten dankzij hun trouwe achterban, merchandising – de club verkocht afgelopen seizoen meer dan een miljoen shirts – en de enorme tv-rechten.

Ook de Allianz-Arena dient als ‘Landmark’ voor diverse commercieel interessante doeleinden. Dat het Duits model een voorbeeld is voor andere Europese competities, is nog maar een understatement, maar dat is een andere discussie.

Deze economische expansie draagt ongetwijfeld bij tot het sportieve succes. De club zal zelden paniekaankopen doorvoeren, het zal eerder investeren in infrastructuur en jeugdopleiding. Dat er genoeg geld in de schuif ligt, hoeft geen betoog. Het siert de club dat het geen astronomische bedragen neertelt om de concurrentie te verzwakken.

3. Geen vedettes, aub

In het verleden stelde Bayern zijn voetbal (te vaak?) af op zijn sterkhouders. Spelers als Effenberg, Elber, Ballack of Roy Makaay waren spelers waarop het spel afgestemd werd. Deze ploeg draait niet meer om een speler, met alle respect voor Franck Ribéry. Sterallures worden ook allerminst getolereerd in Zuid-Duitsland, iets wat Pep nauwlettend in het oog zal houden.

Bayern probeert dominant voetbal op de mat te leggen, waarbij het collectief steeds benadrukt wordt. Het gevaar komt uit elke hoek, dat maakt dit Bayern zo onvoorspelbaar. Bayern anno 2014 speelt modern ‘totaalvoetbal’. Zowel tactisch, fysisch als mentaal is deze ploeg sterk genoeg om eender welke tegenstander plat te walsen. Waar was de tijd dat Bayern een eerder defensieve spelstijl had? Ook op dat vlak zijn ze sterk geëvolueerd.

4. Gerichte transferpolitiek

Het scoutingssysteem van Bayern draait op volle toeren. Mede dankzij Guardiola kon Thiago Alcantara overtuigd worden om naar Bayern te komen, maar dat was niet de enige (gewaagde?) transfer. Spelers als Shaqiri, Mandzukic, Dante en Rafinha leken kwalitatief niet goed genoeg voor de Duitse topclub, maar slagen er wonderwel in zich staande te houden  tussen al het rondlopend geweld.

Een pluim dus voor het gehele scoutingsapparaat, die meer dan ooit talentvolle spelers weet binnen te halen die het rendement van de ploeg omhoog krikken. Als ze dan toch de geldbeugel bovenhalen, moeten ze allen overtuigd zijn van hun meerwaarde zoals Mario Gotze (€35m) of Javi Martinez (€40m). Deze laatste is nog steeds de duurste transfer uit de geschiedenis van de club.

5. Brede kern

Bij zowat elke Europese topclub zou pakweg Arjen Robben een plaats in de basiself hebben, niet dus onder Guardiola. ‘De kwaliteit van de bank bepaalt de sterkte van de ploeg’, een eeuwenoud cliché, waarvoor onze excuses, maar het is meer dan ooit toepasbaar op het rood-witte legioen van Pep Guardiola.

In vergelijking met enkele jaren geleden is de Beierse keuzeheer wel in staat om gelijk welke wedstrijdsituatie te corrigeren door een of meerdere positiewissels door te voeren. De Spanjaard roteert regelmatig waardoor kleppers als Gotze, Robben, Muller of Thiago af en toe tevreden moeten zijn met een plaats op de bank.

De Bayern-motor draait op volle  toeren, benieuwd wat Guardiola nog in petto heeft voor de laatste recht lijn. Een ding staat als een paal boven water: Bayern zal ook dit seizoen de te kloppen ploeg zijn.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties