AA Gent stelt communitywerking in Ghelamco Arena voor: "Stadionpoorten opengooien"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 1 reacties
AA Gent stelt communitywerking in Ghelamco Arena voor: "Stadionpoorten opengooien"
Foto: © SC

AA Gent heeft vanmiddag samen met de stad Gent de communitywerking in het nieuwe stadion voorgesteld. Via die werking krijgen verschillende sociale initiatieven een plaats in het nieuwste stadion van België. "Het stadion moet er één van Gent en haar inwoners zijn."

Sander De Graeve in Gent

AA Gent-manager Michel Louwagie zette even de sportieve besognes uit het hoofd en zette de toon op de persconferentie. "Gent heeft qua communitywerking steeds de kar getrokken in België. Onze werking bestaat al sinds het jaar 2000. Ook de Ghelamco Arena moet een voorbeeld zijn op dat vlak. Het nieuwe Community Center en onze Promenade lenen zich daar uitstekend toe."

Via de vzw voetbal in de stad investeren zowel de club als de stad in de werking. Community manager Wim Beelaert verduidelijkt de mogelijkheden van het nieuwe stadion. "We moeten de stadionpoorten opengooien voor kansengroepen, supporters, buurtbewoners en Gentse verenigingen."

Bijles in de Arena

De vzw is de koepel boven een heleboel initiatieven. Zo is er onder meer Playing for Success. "Kinderen met leerachterstand of motivatieproblemen krijgen in het stadion op woensdag bijles." Af en toe wordt daar zelfs een Skybox voor gebruikt. "De kinderen vergeten zo dat ze eigenlijk aan het leren zijn, dat is de bedoeling."

Ook de Homeless ploeg krijgt toegang tot het gebruik van het Community Center en na wedstrijden poetsen psychiatrische patiënten, de Buffalo Bustels, de kleedkamers en neutrale zone. "Die mensen leren zo nieuwe competenties en leren opnieuw werken in groep, ze worden daarin uitstekend begeleid."

Ook supporters worden niet vergeten

Zelfontwikkeling, daar draait het om binnen de communitywerking. "Er zijn 15 stadsdagen per jaar voorzien. Dan kunnen verenigingen zonder hoge financiële drempel het stadion gebruiken voor activiteiten. Het thema van die activiteiten moet wel aansluiten bij de thema's die we binnen de vzw naar voor dragen. Sport, gezondheid, onderwijs, opleiding en tewerkstelling, diversiteit en gelijke kansen."

Verder worden ook de supporters niet vergeten. "In het stadion komt een Supportershome waar de fans zelf op wedstrijddagen hun eigen initiatieven kunnen ontwikkelen. Verder komen er ook faciliteiten voor sfeergroep Buffalo Indians zoals opbergruimte voor spandoeken, instrumenten en vlaggen." Voor dat Supportershome loopt bij Binnenlandse Zaken wel nog een adviesprocedure.

Betaalbare kaartjes

Ook op wedstrijden zelf wordt er aan de community gedacht. "Deelnemers aan die projecten geven we de kans om kostenloos een wedstrijd bij te wonen. Verder zullen er ook groepstarieven gelden voor niet commerciële verenigingen. Met de Uitpas die vanaf 2015 in voege treedt zullen we ook kansengroepen de mogelijkheid kunnen bieden om aan een betaalbaar tarief een wedstrijd bij te wonen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties