Interview Van Veldhoven: "Je kan tegenwoordig beter coach van Club zijn dan van Anderlecht"

Van Veldhoven: "Je kan tegenwoordig beter coach van Club zijn dan van Anderlecht"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Harm van Veldhoven vertelde gisteren bij ons over zijn ontslag en wat hij meemaakte bij Mechelen. Vandaag gaat het over zijn toekomst en over de toekomst van het Belgische voetbal in het algemeen: "In België pakken we alles binnen."

Door Johan Walckiers

Harm, ben je al op zoek naar een volgende club?

"Nu zijn er wat kleine dingetjes bezig maar eigenlijk heb ik liever rust tot de eerste juli. Maar dat zei ik na Beerschot ook en drie weken erna was ik bij Roda bezig. En toen dacht ik: misschien moet ik die kans toch nemen. Maar daar sta ik niet om te springen, dat zeg ik eerlijk. Ik ben ook niet iemand die zich gaat aanmelden. Er zijn aanbiedingen geweest, maar daar ben ik niet echt op ingegaan. Ik was twaalf jaar non stop bezig en dat weegt ook wel. En als je dan een teleurstelling hebt verwerkt..."

Denk je vooral aan België-Nederland?

"Dat mag, maar ik wil wel eens iets anders ook. In België en Nederland passen maar een ploeg of vier-vijf bij mij. Ik zou wel eens een uitdaging verder weg kunnen aangaan. Ik ben wel bezig met een paar Nederlandse zaken, maar ook met een paar Scandinavische ploegen."

Heb je nooit de ambitie gehad om een topploeg te trainen?

"Jawel, maar dat ontslag was natuurlijk een streep door de rekening. Ik heb na Roda een paar echt interessante aanbiedingen gehad, maar ik voelde dat Mechelen echt bij me paste. En dat voel ik nog altijd. Ik heb niet kunnen afmaken wat ik in mijn hoofd had. Als je ontslagen bent bij KV Mechelen krijg je niet direct een aanbieding van een topdrieploeg."

In Nederland is het ook moeilijk tegenwoordig...

"Kijk, de topploegen buiten beschouwing gelaten, denk ik dat de spelers in België tegenwoordig allemaal meer verdienen. De lonen zijn daar gedeeld door drie de laatste jaren. Ik verwacht dat er de komende jaren nog meer Nederlanders naar België gaan komen. Als ze op zoek zijn, maar ja, wij pakken alles binnen."

"Chapeau voor Genk. Elders in België ligt Mario Been overal buiten"

Hoezo?

"Dat heeft ook met paniek te maken en ook met visie. Puur op resultaat kijk je dan. Standard heeft het knap voor elkaar en ook Anderlecht heeft hard gewerkt op dat gebied, maar krijgen ze de tijd? Daarin kan je Van den Brom compliment geven. Hij gebruikt zijn jongeren wel en dan is het normaal dat het af en toe met hoogtes en laagtes is. Maar dan moet je gewoon incasseren. En dan moet je doorgaan en vasthouden. Je mag ook niet te veel wegvallen. Na de winterstop was het nog niet geweldig."

De verwachtingen spelen in België een grote rol. Zowel die van het bestuur als van de supporters...

"Dat is ook het verhaal bij Mechelen. Kijk, bij Oostende zijn ze dit seizoen blij om er in te blijven. Binnen een aantal jaar zal daar misschien ook gesproken worden over een stapje hoger en dat is het gevaar. Dan moet je meegroeien. Anderlecht wordt kampioen en dus eigenlijk moet er weer kampioen gespeeld worden. Je kan tegenwoordig beter bij Club Brugge zitten. Want daar is het al jaren niets. Dus ligt de druk minder hoog. Maar iedereen zegt: het is nog in de opbouw. Volgend jaar is het voor Standard weer moeilijker. Zo moet je je processen maken. Clubs worden meestal geleid door supporters. Chapeau voor Genk, want zes keer na elkaar verliezen... Dan lig je overal in België buiten. Maar als je als club het proces maakt: die man werkt hard, er zijn zoveel afwezigen, hij heeft resultaten gehaald,... Kijk, als je dan beslist om de trainer te laten staan. Sterk!"

"In Nederland zeggen ze tegen zulke managers: bol het af"

Zijn er naast Genk nog clubs die de juiste visie hebben?

"Lokeren! Die hebben ook geen uitgebreide structuur, maar daar zit op de juiste plaatsen wel de juiste man. Peter Maes kan zijn ding zeggen en Willy Reynders vult het in. Die spreken ook met Lambrechts over wie laten gaan en wie gaan halen. En dat ligt dan allemaal klaar als er iets gebeurt."

Zoals jij bij Roda?

"Ik had die samenwerking bij Roda met Martin van Geel, die nu bij Feyenoord zit. Op een gegeven moment was de club failliet en verkochten we quasi al onze beste spelers. En daarmee waren de grote schulden weg. Er moest gesanneerd worden in het spelersbudget van 5,5 miljoen naar 4,5 miljoen. We hadden geen geld om spelers te kopen. Dus we moesten creatief zijn. We haalden allemaal transfervrije spelers en eindigden dat jaar al negende. Dan hebben we nog een jaar de ploeg bij elkaar gehouden en toen eindigden we zesde. Dat is een visie! Als je communiceert met mensen dan kan je heel veel doen en een grote stap zetten."

Hoe sta jij tegenover het spel der managers hier?

"Hier bepalen de managers wat er in een club gaat gebeuren. In Nederland moeten de managers bijna op hun knieën binnen komen. In België zegt een manager: jij gaat die speler pakken of anders komt die niet. In Nederland zeggen ze: bol het af. Ik heb me daar ook altijd van gedistantieerd. Ik word daar ziek van. Je moet soms wel een stukje mee, want anders ben je ook weg..."
Bedankt Harm voor de leuke babbel.
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties