De Belgische connectie: Groep A - Kroatië

De Belgische connectie: Groep A - Kroatië
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In de huidige geglobaliseerde wereld is er wel een link tussen elke WK- ganger en België. En dus ook met Kroatië: spelers die hun brood verdienden in België, genaturaliseerde spelers of gewoon de duels op weg naar het WK 2014.

Door Aernout Van Lindt

Ivan Perisic

Ivan Perisic maakte zijn debuut op de Belgische velden voor Roeselare, dat hem leende van Sochaux. Club Brugge zag hem en was onder de indruk van de speler die in zijn jeugd al in de belangstelling stond van Ajax en Anderlecht.

Uiteindelijk zou hij enkele jaren bij blauw-zwart spelen en daar een lucratieve transfer naar Borussia Dortmund bij elkaar spelen. Na twee jaar bij de Borussen speelt hij momenteel een belangrijke rol bij Wolfsburg, een Duitse subtopper.

De genaturaliseerden: Weber & Strupar

Een aantal Kroaten maakten grote sier voor België. Zo hadden we op het WK 1994 een goudhaantje in handen met Josip Weber. In de voorbereiding maakte hij er eens vijf op een wedstrijd en ook in de Verenigde Staten was hij een gesel voor Marokko, Saoedi-Arabië, Nederland en Duitsland. Weber speelde voor Cercle Brugge en Anderlecht.

Ook Branko Strupar maakte doelpunten voor de Belgische nationale ploeg. Hij was er bij op het EK 2000 en het WK 2002, onze twee laatste grote toernooien. Strupar maakte ook vijf jaar het mooie weer bij Racing Genk.

Eerdere confrontaties met België

We kwamen de Kroaten al eerder tegen op weg naar een groot toernooi. Op weg naar het WK 2002 verloren we ginds met 1-0 en speelden we thuis 0-0 gelijk, maar konden we alsnog afzakken naar Japan en Zuid-Korea. Twee jaar later kostte een 4-0 nederlaag in Kroatië ons de kop, ondanks thuiswinst.

Meer recent in het geheugen staat natuurlijk de weg naar Brazilië. We pakten 4 op 6 tegen de Kroaten, door eerst thuis 1-1 gelijk te spelen en uiteindelijk in het hol van de leeuw de kwalificatie veilig te stellen. Met dank aan twee doelpunten van Romelu Lukaku.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties