De Belgische connectie: Groep H - Algerije
De Belgische connectie: Groep H - Algerije
Foto: © SC

In de huidige geglobaliseerde wereld is er wel een link tussen elke WK- ganger en België. En dus ook met Algerije: diverse bondscoaches en enkele spelers die hun brood in België verdienden.

Door Aernout Van Lindt

Georges Leekens

Georges Leekens - ex-bonscoach van de Rode Duivels - was in het verleden ook al eens de sterke man bij Algerije. In 2003 was hij een zevental maanden hoofdtrainer van het Noord-Afrikaanse land. Het land deed meer dan 30 coaches aan de voorbije 20 jaar, en daarbij dus ook Belgische coaches. 

Leekens zorgde in 2003 wel voor een hoogtepuntje voor het land: het wist zich te plaatsen voor de Afrika Cup. Toen Moeskroen aandrong, keerde Leekens terug naar de heimat.

Robert Waseige

Niet enkel Leekens, maar ook Robert Waseige was even coach van Algerije. Hij maakte er de dienst uit van mei tot september 2004, alvorens snel weer de laan te worden uitgestuurd.

Opmerkelijk: toeval of niet, maar het zijn net twee bondscoaches van België die ook aan de bak kwamen als bondscoach in het Noord-Afrikaanse land, dat nu met Halilhodzic wel - eindelijk - standvastigheid nastreeft.

Adlène Guedioura

Adlène Guedioura maakte in het verleden al een passage in ons landje. Hij speelde een half jaartje bij Kortrijk en anderhalf seizoen bij Charleroi, daarna ging hij naar Engeland. Daar speelde hij bij Wolverhampton en Nottingham Forest, alvorens te verkassen naar Crystal Palace.

De Algerijnse middenvelder is niet echt een goalgetter: in Belgische loondienst kwam hij slechts eenmaal tot scoren in 35 partijen. Voor de nationale ploeg scoorde hij al 2 keer in een kleine dertigtal interlands.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties