Klokkenluider getuigt: "Afrikaanse bonzen omgekocht door Qatar"

Caroline Tonnelier
| 1 reacties
Klokkenluider getuigt: "Afrikaanse bonzen omgekocht door Qatar"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Er komt tot nog toe weinig concreets naar buiten over de corruptiezaak rond het WK in Qatar. Een voormalige medewerkster van de WK-kandidatuur van het land kwam met verklaringen naar buiten nadat ze zich onheus behandeld voelde door de FIFA.

Phaedra Almajid deed haar verhaal tegenover France Football. Ze gaf informatie mee die ze ook doorspeelde aan FIFA-onderzoeker Michael Garcia. Ze vertelt over een ontmoeting in 2010 in Angola tijdens het congres van de Afrikaanse voetbalfederatie.

Volgens haar werd een Afrikaans bestuurslid aangesproken door een tussenpersoon van de Qatari. Er werd een miljoen dollar geboden voor zijn stem.  "Ach, een miljoen dollar... Waarom geen anderhalf miljoen?", zo was de reactie van de man. Dat bleek geen probleem voor Qatar.

"Ik vrees voor mijn veiligheid en die van mijn kinderen"

De ontboezemingen van Almajid komen er na verklaringen van Hans-Joachim Eckert, voorzitter van de Ethische Commissie. Die noemde haar getuigenis onbetrouwbaar en intussen werd haar anonimiteit, die beloofd was door Garcia geschonden. Dat bleef niet zonder gevolgen.

"Ik werd al bedreigd en vrees voor mijn veiligheid en die van mijn kinderen. Ik heb een groot persoonlijk risico genomen door de waarheid aan het licht te willen brengen, maar het diende blijkbaar nergens toe. Zij die zwijgen worden beloond. Zij die het systeem aan de kaak durven stellen, worden niet alleen uitgestoten, maar worden ook nog eens alle bescherming en respect van de zogenaamde Ethische Code van de FIFA onthouden."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

WK

Nieuwste reacties