De bad boys van Barcelona: belastingfraude, beledigen politie, inbreuken FIFA-reglement etc.

Caroline Tonnelier
| 7 reacties
De bad boys van Barcelona: belastingfraude, beledigen politie, inbreuken FIFA-reglement etc.
Foto: © photonews

Barcelona is tot ver buiten de landsgrenzen een erg geliefde voetbalclub. Dat heeft uiteraard te maken met het voetbal dat de blaugranas op de mat brengen, maar ook met de geschiedenis van de club. Op heel wat vlakken geldt Barça als een voorbeeld voor andere clubs en spelers.

Vele voetballers van de Catalaanse club worden ook buiten het voetbalveld beschouwd als 'ideale schoonzonen'. De laatste weken en maanden kwam Barcelona echter met de regelmaat van de klok op negatieve manier in het nieuws. Een overzicht van de acties waarover het laatste woord nog niet gezegd is. 

Het Halloweenschandaal

Momenteel is er in Spanje heel wat te doen over de Halloweengrap van de Barça-spelers. Eerst werd de persconferentie van Getafe verstoord door een aantal verklede Barça-sterren, een actie waarvoor de heren zich wel verontschuldigden. 

Daarna lekten foto's uit waaruit bleek dat de toiletten in de bezoekende kleedkamer met rode verf besmeurd waren. Geen excuses dit keer, wel een ontkenning van Dani Alves. "Manipulatie", volgens de Braziliaan. Al komt dat weinig geloofwaardig over aangezien er beelden zijn van Piqué met de handen vol rode verf. 

In elk geval krijgt Barcelona de wind van voren voor deze actie. "Een gebrek aan respect", is de algemene teneur en "een slecht voorbeeld". 

Belastingontduiking 

Belastingontduiking is een ander fenomeen waar heel wat Barça-spelers zich de voorbije jaren schuldig aan maakten. Met name de heren uit Zuid-Amerika dan. Mascherano pleitte al schuldig.

Dat er bij de transfer van Neymar een en ander niet koosjer was, is ook duidelijk. En dan is er ook nog het verhaal-Messi. Die wordt beschuldigd van belastingfraude, maar het is zijn vader die de schuld op zich neemt.

De belastingontduiking van Messi en Mascherano heeft te maken met portretrechten, maar wat de nummer 10 van de Catalanen betreft, zijn er ook andere verhalen. Zo wordt beweerd dat benefietwedstrijden van Messi gebruikt werden om drugsgeld wit te wassen, al is het niet gezegd dat Messi zelf daarvan op de hoogte was.

Op clubniveau

Het zijn echter niet alleen de spelers die buiten de lijntjes kleuren bij Barcelona. De Catalaanse club daagde openlijk de UEFA uit door in de wedstrijd tegen BATE 30 000 Catalaanse vlaggen uit te delen. 

Op die manier toont Barcelona dat het absoluut niet mee eens is met de sanctie van de UEFA omwille van de Catalaanse symbolen in eerdere CL-partijen. De Europese Voetbalbond verbiedt politieke symbolen en legde Barça al meerdere boetes op. 

Gezien de politieke situatie kan men op dat vlak misschien nog wel begrip opbrengen voor Barcelona, maar andere zaken kunnen minder door de beugel. Dat het Barcelona-bestuur niet onschuldig is in de zaak-Neymar is intussen duidelijk.

Dan is er ook nog de transferban die Barcelona opgelegd kreeg. Die is een gevolg van inbreuken van de club bij het vastleggen van minderjarige spelers. 

Piqué

Dé bad boy bij uitstek van Barcelona is natuurlijk Gerard Piqué. Naast het veld al helemaal. Zo kreeg hij het vorig jaar aan de stok met de politie, nadat die een boete gaf aan zijn broer. 

"Jullie zijn jaloers omdat ik beroemd ben" en "Ik bel jullie baas om de boete te annuleren. Hij zal ervoor zorgen dat jullie je baan verliezen", zou Piqué gezegd hebben. 

Met zijn uitspraken over Real Madrid maakte hij zich bovendien bijzonder onpopulair bij heel wat Spanjaarden. "Ik hoop altijd dat Real Madrid verliest", verkondigde de trotste Catalaan. Een houding waarvoor hij nog altijd uitgefloten wordt bij wedstrijden met de nationale ploeg. 

Op het veld

Op het veld is er gelukkig niet al te veel aan te merken op het gedrag van de Barcelona-voetballers. Met mannen als Dani Alves en Mascherano lopen er dan wel enkele spelers rond die altijd met het mes tussen de tanden spelen en Luis Suarez heeft natuurlijk ook zijn reputatie tegen.

Zelden gaat een Barça-speler echter over de schreef tussen de lijnen.  Ook daar is Gerard Piqué weer een uitzondering. Zo slingerde hij in de Super Cup tegen Athletic Bilbao de grensrechter serieuze beledigingen naar het hoofd. 

Al krijgt Piqué binnenkort misschien een concurrent. Volgens de geruchtenmolen, voor wat die waard is, staat Diego Costa hoog op het verlanglijstje van Barcelona. Aan bad boygehalte in elk geval geen gebrek bij de spits.... 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties