Italië voorgesteld: soms een flop, maar altijd favoriet!
Cédric De Volder
Cédric De Volder
| 0 reacties

EK-dossier: Italië

Italië voorgesteld: soms een flop, maar altijd favoriet!
Foto: © photonews

Komende zomer wordt in Frankrijk het Europees kampioenschap georganiseerd. Wij stellen alvast de deelnemende landen aan u voor. Vandaag vervolgen we met Italië.

Vorige deelnames: één eindzege, (bijna) altijd top op grote toernooien

Italië is natuurlijk een land met een grote voetbalgeschiedenis. De Serie A is één van de grote Europese competities en ook La Squadra Azzurra blijft tot de verbeelding spreken. Ook al kregen ze slaag van onze Rode Duivels in november jongstleden.

Italië heeft overigens een Europese ster op de borst. In 1968 wonnen de blauwhemden het Europees kampioenschap, dat nota bene in eigen land werd georganiseerd. Vier jaar geleden haalden Gianluigi Buffon en kornuiten de finale, maar bleek Spanje te sterk.

De weg naar Frankrijk: groepswinnaar

Italië plaatste zich met weinig moeite als groepswinnaar in een poule met Kroatië, Noorwegen, Bulgarije, Azerbeidzjan en Malta. La Squadra sprokkelde 24 punten uit tien wedstrijden.

Doelpunten? Daarvoor moet je niet in de Laars zijn

In onze voorstelling van de deelnemende EK-landen geven we ook telkens mee wie de topschutter aller tijden is voor het land in kwestie. Gewoon, omdat het leuk is. En bij Italië: omdat het opvallend is.

Luigi Riva - gestopt met voetballen in 1976 - is nog steeds topschutter met amper 35 doelpunten. Italië is en was nooit een veelscorende ploeg. In de kwalificatiecampagne werd ook maar zestien keer de weg naar het doel gevonden.

Recordinternational: Gianluigi!

Gianluigi Buffon is dé absolute nummer één van Italië met 154 caps. En het ziet er niet naar uit dat de doelman van plan is om snel te stoppen. Ook op 37-jarige leeftijd behoort GiGi nog steeds tot de wereldtop.

Rijke geschiedenis, top op WK's!

Italië is zo'n land dat drie jaar lang kan lopen klungelen, maar op grote toernooien staan de Zuid-Europeanen er meestal wel. Vooral WK's zijn spek naar Italiaanse bek met eindwinst in 1934, 1938, 1982 en 2006.

Blikvangers

De Italianen hebben af te rekenen met heel wat blessures en toch schieten er nog enkele grote namen over in hun team. Denk maar aan Mario Balotelli, al is hij misschien eerder een blikvanger náást het veld tegenwoordig. Welke namen je wel nog in de gaten moet houden, lees je hier.

Babes

Wie niet weet dat bijna alle Italiaanse vrouwen bloedmooi zijn, is blind. Het bewijs daarvan hebben we met graagte voor je verzameld. Ontdek hier de mooiste Italiaanse voetbalvrouwen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties