Top&Flop Het EK van de fans en ... Will Grigg

Het EK van de fans en ... Will Grigg
Foto: © photonews

Het EK is helemaal in kannen en kruiken. Hoog tijd dus om een ultieme round-up te maken. Het voetbal komt daarbij op de tweede plaats, want laat ons eerlijk zijn: hebben we veel voetbal gezien?

TOP

Top, zo'n EK met 24 landen: IJsland

Het ene 'kleintje' ging eruit in de kwartfinales, maar toonde zich wel een erg waardige tegenstander. Ze begonnen op dit EK met de 'Huh'- mooi gestolen van Motherwell en enkele andere Schotse ploegen - en schaarden iedereen achter zich.

Hoe de IJslanders zelfs na de 5-2 nederlaag tegen de Fransen bleven klappen? Fantastisch! Tijdens de match tegen Engeland keken er 298(!) mensen naar een ander tv-programma dan het EK voetbal. Noem dat nog eens een hype.

Top, zo'n EK met 24 landen: Wales, Noord-Ierland, Ierland, ...

Terwijl de Brexit van de Engelsen bijna onopgemerkt op het EK voorbijging, toonden de andere deelnemers van over het Kanaal wat ze in hun mars hadden. Naast de kunstjes van Bale, Robson-Kanu, Ramsey en Allen hebben we het dan ook vooral hier over ... de fans.

Dat het EK 2016 de geschiedenis zal ingaan als dat van Will Grigg, een Noord-Ier die nota bene geen enkele minuut speelde ... Het zegt alles en tegelijkertijd niets.

Top, zo'n EK met 24 landen: Portugal

Cristiano Ronaldo mag Michel Platini op de blote voeten danken. In een EK met 16 landen had Portugal namelijk nooit de groepsfase overleefd. Nu zijn ze vanuit de status van beste derde opgeklommen richting eindwinst.

Het toont vooral nogmaals aan dat er op dit EK niet al te veel te beleven viel van echt goed voetballende ploegen. De Belgen tegen Hongarije, de Kroaten tegen Spanje en het tactisch steekspel tussen Italië en Duitsland. En verder?

FLOP

Russische rellen

Geen minpunten met betrekking tot de fans? Dat zou toch ook weer iets te veel lof zijn. Parijs werd afgebroken na de finale, in de eerste week waren er meermaals rellen met de Russische fans.

Die gingen op de vuist met de politie, met de Engelse supporters, ... Het deed al na enkele dagen denken aan meer oorlog dan voetbal. Gelukkig klaarde alles op ... met de afgang van de Russen.

Geen grootheden

Van wie hebben we genoten op dit EK? Van niemand echt continu, dat is de slotsom. Lewandowski, Pogba, Hazard, De Bruyne, Müller, ... Allemaal namen die hun land gingen doen voortstomen, maar te weinig brachten op een goede match hier of daar na.

Zelfs Cristiano Ronaldo - veel op grinta - toonde geen buitenaards voetbal. Na een lang seizoen was iedereen vermoeid, de ploegen die het meeste wilden kwamen op die manier het verste.

Slotwoordje voor Pierre Deckers en Erik Reynaerts

En ook de Belgische fans mogen nog eens extra belicht worden. Twee van hen zullen we nooit vergeten: Pierre Deckers stierf tijdens de busreis naar Lyon, Erik Reynaerts van 1895 na de match in Toulouse.

Er waren ook nog enkele mensen die betrokken raakten in verkeersongevallen na wedstrijden van de Rode Duivels in België. Aan hen allen denken we ook na dit EK graag nog even. Rust in vrede allen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties