Dit weekend beginnen de amateurreeksen: hoe werkt het?

Koen Frans
Koen Frans
| 7 reacties
Dit weekend beginnen de amateurreeksen: hoe werkt het?
Foto: © Photonews

Volg Beerschot nu via WhatsApp!

Dit weekend starten de gloednieuwe amateurreeksen in ons land. Hoe gaat dat nu weer juist in zijn werk?

De eerste en tweede klasse heten vanaf dit seizoen 1A en 1B. Daaronder heb je geen derde of vierde klasse meer. Neen, er zijn wel drie niveau's in de nieuwe amateurreeksen. Wij gidsen je erdoorheen met dit overzicht.

1ste Amateur (= één nationale reeks met 16 ploegen)

Dit is het hoogste amateurniveau. Hier zitten onder andere negen ploegen die vorig jaar nog in tweede klasse speelden. Ook het ambitieuze Beerschot-Wilrijk zal in deze reeks meedingen voor promotie.

Promotie: De eerste vier ploegen in het eindklassement zullen in een play-off strijden om een ticket naar 1B. Deze play-off werkt zoals play-off I in 1A: halvering van de punten en iedereen speelt twee keer tegen elkaar. De winnaar stijgt - mits het behalen van de juiste licentie - naar 1B.

Degradatie: De nummers 14 t.e.m. 16 zakken onherroepelijk naar 2de Amateur. De nummer 13 speelt een eindronde met drie clubs uit 2de Amateur.

 

2de Amateur (= drie reeksen van 16, twee Vlaamse, één Waalse)

Promotie: De kampioen van elke reeks promoveert - mits de juiste licentie - rechtstreeks naar 1ste Amateur. Acht clubs uit de Vlaamse reeksen - twee vicekampioenen en zes periodekampioenen - spelen een eindronde. De twee beste clubs uit die reeks strijden met de winnaar van de eindronde uit de Waalse reeks én de dertiende uit 1ste Amateur voor de laatste plek in de hoogste amateurafdeling.

Degradatie: Nummers 15 en 16 uit elke reeks zakken naar de 3de Amateur. Ook het nummer veertien kan nog zakken, maar dat is afhankelijk van het aantal Vlaamse of Waalse dalers uit 1ste Amateur.

3de Amateur (= vier reeksen van 16, twee Vlaamse, twee Waalse)

Promotie: De kampioen van elke reeks promoveert naar 2de Amateur. De nummers twee en de periodekampioenen van elke reeks spelen een eindronde voor promotie. Het aantal stijgers hangt af van het aantal Vlaamse en Waalse dalers in 1ste Amateur.

Degradatie: De laatste drie clubs uit elke reeks degraderen rechtstreeks naar eerste provinciale. Afhankelijk van het aantal Vlaamse en Waalse degradanten uit de hogere amateurreeksen kunnen er nog zakkers bij komen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

1e nationale

Nieuwste reacties