Reportage De onzichtbare discriminatie in het jeugdvoetbal: De wetenschappelijke kant

Maxim Cleemput
| 2 reacties
De onzichtbare discriminatie in het jeugdvoetbal: De wetenschappelijke kant

Dat er beduidend meer spelers uit het eerste deel van het jaar doorstoten in het profvoetbal, wisten we al. Voetbalkrant.com bekeek een studie van de Universiteit Gent over deze materie en zag dat de wetenschap het bewijs bracht.

Het onderzoek ging over vier aspecten: kracht, snelheid, coördinatie en maturiteit. Dit bij voetballertjes van de U9 tot de U19 die bij Zulte Waregem en AA Gent spelen.

Verschil in kracht en snelheid

"Op vlak van snelheid en kracht was er een verschil tussen spelers die in januari en december geboren waren", aldus Rob Van Doorslaer. Hij deed in 2012 onderzoek naar het fenomeen. "Daarnaast waren spelers van januari ook meer matuur dan hun leeftijdsgenoten die in december geboren waren. Enkel op vlak van coördinatie was er geen verschil tussen de spelers."

De conclusie van het onderzoek was dat de trainers te veel kijken naar lichamelijke factoren (kracht, snelheid, lengte) en niet voldoende naar voetbalkwaliteiten. Ze denken te veel op korte termijn en niet aan de ontplooiing van de speler zelf.

Wil u nog eens nalezen wat precies de oorzaak is en wat er beter moet om het geboortemaand-effect tegen te gaan? Dat kan hier.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties