Wilmots en Borkelmans halen stevig uit in eerste duogesprek na hun ontslag: "Martinez vroeg wat er bij ons was fout gegaan. Ik heb geantwoord: Wat is er bij u fout gegaan bij Everton?"

Redactie
| -11 reacties
Wilmots en Borkelmans halen stevig uit in eerste duogesprek na hun ontslag: "Martinez vroeg wat er bij ons was fout gegaan. Ik heb geantwoord: Wat is er bij u fout gegaan bij Everton?"
Foto: © Photonews

Volg België nu via WhatsApp!

De Rode Duivels trokken vier jaar geleden met Marc Wilmots en Vital Borkelmans aan het roer naar het WK. In Brazilië gingen de Belgen door tot in de kwartfinales tegen Argentinië. Toen de Duivels twee jaar later in dezelfde ronde uitgeschakeld werden door Wales, moest het duo vertrekken.

Wilmots en Borkelmans geven in Het Nieuwsblad voor het eerst weer samen een interview. Ook Roberto Martinez kwam ter sprake. "Bij zijn aanstelling heeft Martinez mij gevraagd: Wat is er bij jullie fout gegaan? Ik heb geantwoord: Wat is er bij u fout gegaan bij Everton?", bijt Borkelmans van zich af.

"Hij wilde ook weten wat ik dacht over Witsel. Mijn antwoord: Hij wordt de eerste die je op het blad zet. Iedereen heeft ons uitgelachen om Witsel en vandaag zeggen ze wat wij al vijf jaar zeggen: hij is de patron, Rond hem begin je te bouwen."

Martinez schakelde het systeem om, maar Wilmots blijft overtuigd van zijn gelijk. "Ik koos voor 4-2-3-1 of een 4-3-3. Waarom? Omdat ik er nog altijd van overtuigd ben dat Vertonghen-Vermaelen-Kompany-Alderweireld toen onze sterkst mogelijke defensie was. Ondertussen is Meunier erbij gekomen op rechts, maar links blijft het moeilijk."

"Een 3-4-3 tegen Brazilië? Ik wil het nog eens zien."

"Ook op clubniveau speelde iedereen toen met vier achteraan. Voor mij speel je met 4-3-3 het meest in blok. De ruimtes blijven klein. Het wordt gevaarlijk als de ene helft van je ploeg aan aanvallen denkt en de andere aan verdedigen. We krijgen nu ook meer goals binnen. Wij hadden in onze twee campagnes twee keer het meeste doelpunten gemaakt en het minste goals tegen gekregen. En niet komen zeggen dat het tegen Janneke en Mieke was."

De vraag is of het systeem van Martinez standhoudt tegen Brazilië. "Het huidige systeem is erop gericht om Mertens en Hazard vooraan zo veel mogelijk ruimte te geven. Tegen Tunesië werkte dat perfect in een snelle omschakeling. Er zijn in de wereld geen drie ploegen die beter op de tegenaanval spelen dan België. Maar 3-4-3 tegen Brazilië? Tegen een middenveld met Willian, Neymar en Coutinho. Met Jesus daarvoor? Ik wil het nog eens zien."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties