Het jaar van de VAR geëvalueerd: "Perfectie bestaat niet. Een spits mist soms ook alleen voor doel"

Het jaar van de VAR geëvalueerd: "Perfectie bestaat niet. Een spits mist soms ook alleen voor doel"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De videoref is in 2018 de meest besproken nieuwigheid geworden in het Belgische voetbal. De VAR moest de fouten van de scheidsrechters op het veld gaan corrigeren, maar zorgde zelf nog voor heel wat discussie.

Scheidsrechtersbaas Johan Verbist wil echter het positieve onthouden. "Nu al corrigeert de videoref 75% van de fases die door de scheidsrechters op het veld verkeerd beoordeeld werden. Dat is toch een enorme vooruitgang", klinkt het in HLN

Maar hoe is die foutenmarge nog te verklaren? "Een arbiter op het veld kan een spelfase niet altijd correct beoordelen, omdat er toevallig een speler zijn zicht belemmert. Dan is de videoref daar om bij te sturen. Maar scheidsrechters blijven ménsen, ook de videoref. En mensen maken fouten. Een spits komt soms ook alleen voor de keeper en mist tóch. Dan is er ook kritiek, hé."

Het kan dus beter... "De videorefs zelf moeten alerter worden. Dat zal vanzelf wel komen - oefening baart kunst. Onze VAR's komen drie keer per maand samen voor technische sessies. In het voetbal wordt meteen perfectie geëist. Dat kan niet, hé. We streven ernaar, maar perfect zal het nóóit worden."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties