Analyse Hoe Moeskroen 'een bonus' werd voor de speurders: link met Veljkovic bracht hen bij andere vreemde zaken

Hoe Moeskroen 'een bonus' werd voor de speurders: link met Veljkovic bracht hen bij andere vreemde zaken
Foto: © photonews

Moeskroen kreeg woensdag bezoek van het federaal parket en die grepen drastisch in: de rekeningen werden bevroren en de onderzoeksrechter stelde een interim-beheer aan. Maar wat is er nu juist aan de hand?

Eerst en vooral om duidelijk te zijn: Moeskroen wordt (voorlopig?) niet beticht van matchfixing. Hoewel ze de afgelopen jaren wel een patent hadden op rare competitie-eindes en daar overal openlijk (onder andere door toenmalig KV Mechelen-trainer Dennis van Wijk) vragen bij gesteld werden. 

Geen matchfixing

Waar het wel om gaat? Hoe ze in godsnaam al die jaren hun licentie hebben gekregen. Mechelen, Lierse, Cercle, Westerlo en OHL bestreden de voorbije jaren zonder succes de licentietoekenning aan Les Hurlus. In het voetbalwereldje is iedereen er immers nog van overtuigd dat de groep rond manager Pini Zahavi nog steeds een belangrijke rol speelt achter de schermen op Le Canonnier.

Die zou al zijn aandelen wel verkocht hebben voor een symbolische tien euro, maar de vermoedens blijven. Hoe zijn de speurders dan na al die jaren toch uitgekomen bij Moeskroen? Het is een bonusje van 'de Veljkovic-tapes'. Op die banden zijn er ook gesprekken te horen tussen Veljkovic en algemeen directeur Paul Allaerts, eerder directeur arbitrage bij de KBVB.

Zahavi-familie

Sinds 2015 is het verboden voor managers om een actieve rol te spelen binnen een voetbalclub. Maar in 2018 legde Moeskroen wel een statutenwijziging voor bij de Rechtbank van Koophandel. Daarin staat letterlijk dat pas in maart van dat jaar Gil Zahavi (de zoon van Pini) en Adar Zahavi uit het dagelijks bestuur van de club waren gestapt.

Drie jaar lang speelde de Zahavi-familie dus nog een rol bij Moeskroen terwijl het verboden was. De vermoedens zijn nu dat Allaerts zijn banden met de KBVB zou gebruikt hebben om Moeskroen te vrijwaren. Football Leaks maakte dan ook nog eens bekend dat Pierre François, CEO van de Pro League, weet had van de betrokkenheid van Zahavi. Ook wordt hun valsheid in geschrifte aangewreven waarin ze de rol van de makelaars binnen de club zouden verdoezeld hebben...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties