Interview Van Crombrugge is een "totaalkeeper", beweert ex-ploegmaat: "Ik heb hem grote stappen zien zetten"

Van Crombrugge is een "totaalkeeper", beweert ex-ploegmaat: "Ik heb hem grote stappen zien zetten"
Foto: © photonews

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Hendrik Van Crombrugge staat zondag in doel bij Anderlecht, daar hoeft u al niet aan te twijfelen. Van een concurrentiestrijd met Didillon is zelfs geen sprake. De 26-jarige doelman werd gehaald als eerste keeper. Siebe Blondelle, maatje en ex-ploegmakker bij Eupen, heeft er alle vertrouwen in.

In 48u tijd was de deal beklonken. Na de prestatie van Thomas Didillon tegen Oostende wist Vincent Kompany dat hij een doelman nodig had die zich "comfortabel" voelde met de bal aan de voet. Van Crombrugge was intussen geduldig aan het wachten, want Montpeller, PSV en Espanyol toonden interesse. Bij die laatste club was ex-ploegmaat Luis Garcia naar de trainer gestapt om te zeggen dat hij dé keeper voor hem wist zitten. 

Luis Garcia pleitte voor hem bij Espanyol

Vincent Kompany belde naar Roberto Martinez om wat extra informatie in te winnen, want de bondscoach was naar verschillende matchen van Eupen gaan kijken voor hij hem een eerste keer opriep in juni. Martinez liet Kompany weten dat als hij een voetballende keeper zocht, hij aan het goede adres was. 

Maar iedereen focust nu op zijn voetenwerk, terwijl hij op zijn lijn ook heel sterk is. En hij kan ook buiten zijn grote rechthoek anticiperen. Iets wat hij leerde van de Eupense keeperstrainer Javier Ruiz Bunilla. "Ik heb hem serieuze stappen weten zetten op het gebied van voetenspel en meevoetballen", knikt Blondelle. "Hij is goed genoeg met zijn voeten om het systeem van Kompany te spelen."

"Ik denk trouwens dat dat meer en meer verwacht wordt van doelmannen. Iedereen laat zich toch een beetje inspireren door Pep Guardiola. Een keeper is niet alleen een ballenpakker meer", aldus de man die jaren voor Van Crombrugge speelde. "Ik zou het ook zeggen als het niet zo was, maar hij is zeker goed genoeg voor Anderlecht. Gezien zijn kwaliteiten is Anderlecht de juiste keuze."

Topclub-druk

Blondelle is eerlijk. Van Crombrugge heeft nog nooit de stress gekend van doelman zijn bij een topploeg. "Hij heeft wel de druk gevoeld van tegen degradatie moeten voetballen, maar dit zal iets nieuws zijn. Het is niet te vergelijken, want nu moet hij elke match winnen. De tijd zal uitwijzen hoe hij daarmee omgaat."

Dat Van Crombrugge Ajax en nog een aantal ploegen liet schieten, blijkt nu de juiste keuze. "Ik weet dat hij zich op zijn gemak moet voelen en overtuigd zijn van wat ze hem bieden. Hij zei me eens dat de trein misschien geen drie keer passeert. Gelukkig voor hem deed hij dat wel."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties