Interview Joeri Dequevy komt met betoog over 1A en 1B: "Als Belg vind ik dat spijtig" en "Ik zeg dat niet voor mezelf"
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 17 reacties

Dequevy hoopt dat meer Belgen hun kans gaan krijgen op de hoogste niveaus

Joeri Dequevy komt met betoog over 1A en 1B: "Als Belg vind ik dat spijtig" en "Ik zeg dat niet voor mezelf"
Foto: © photonews

Joeri Dequevy is na zijn vertrek bij OHL voortaan te bewonderen in de eerste amateurklasse bij RWDM. Al wil dat niet zeggen dat de Brusselaar geen mening heeft over wat er in 1A en in 1B te zien is. De ex-speler van onder meer Lierse en Antwerp hoopt vooral op meer Belgische inbreng.

Dequevy zal het format van 1B alvast niet missen. "Ik moet geen honderd keer meer tegen dezelfde ploeg spelen. Play-off 1 vind ik top voor België, maar de 1B-competitie en play-off 2 vind ik belachelijk. Om vier keer tegen dezelfde ploeg te moeten spelen en aan het eind wordt het aantal punten uitgewist...."

Goed niveau in 1B, maar...

Neen, daar is Dequevy geen voorstander van. "Pas op, 1B is qua niveau een goede competitie, maar hoeveel van de acht ploegen zijn er nog in Belgische handen? Als Belg vind ik dat spijtig." Er zijn nog wel meer dingen die hij betreurt. Bijvoorbeeld het beperkte aantal landgenoten op het hoogste niveau. "Ik vind dat er meer de Belgische kaart moet getrokken worden."

Vooral bij de middenmotors uit de Jupiler Pro League moet daar toch wel een mogelijkheid liggen. "Ik ga nu niet zeggen bij een club als Genk, maar bij iets kleinere clubs. KV Mechelen bijvoorbeeld heeft toch wel wat Belgen in de ploeg. Je hebt ook goeie buitenlanders, maar als ik er zoveel op de bank zie zitten, moeten er toch betere Belgen beschikbaar zijn."

Markt voor Belgische jongeren

Dequevy stelt wel duidelijk dat eigenbelang bij het vormen van zijn mening hierover geen rol speelt. "Ik zeg dat niet voor mezelf, want ik ben perfect gelukkig bij RWDM. Maar spelers uit de jeugd van Anderlecht die net niet doorbreken, waarom neemt pakweg KV Kortrijk of Zulte Waregem die niet?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

1e nationale

Nieuwste reacties