Analyse De zoektocht naar de laagste stamnummers: 6. Het stamnummer dat van ploeg veranderde

Aernout Van Lindt
Aernout Van Lindt
| 0 reacties
De zoektocht naar de laagste stamnummers: 6. Het stamnummer dat van ploeg veranderde
Foto: © photonews

Heel veel teams verwijzen graag naar hun stamnummer om de authenticiteit of oudheid van hun club in de verf te zetten. Bij de laagste stamnummers (en dus de oudste clubs) zijn vele teams echter al verdwenen. De komende maanden grasduinen wij in het verleden. Deze week: 6. KFC Rhodienne - De Hoek.

Heel vaak zijn er fusies geweest in ons land tussen verschillende clubs om zo de clubs in stand te houden, maar bij stamnummer 6 zit het verhaal eigenlijk een beetje anders. Hier werd een club overgenomen ... om het stamnummer in ere te houden.

Racing Club Bruxelles was een van de oudste ploegen in het Brusselse, de Brusselaars waren er ook bij in het eerste jaar dat er competitievoetbal werd gespeeld en pakten tussen 1900 en 1903 vier opeenvolgende titels onder meer.

Stamnummerwissel

Gaandeweg taande de ster van Racing Club echter, waardoor de ploeg uiteindelijk opging in een fusie met White Star op weg naar wat later RWDM zou gaan worden. De vraag was toen echter: wat met stamnummer 6?

Er werd een oplossing gevonden, doordat Rhodienne het stamnummer overnam en zo zijn eigen stamnummer inruilde voor het nummer 6. Op die manier is er nu dus een club die eigenlijk maar werd opgericht in 1921 er toch in geslaagd om bij de laagste stamnummers terecht te komen.

Later volgden nog fusies met Verrewinkel en Hoger Op De Hoek, ondertussen is de ploeg een liftclub geworden tussen eerste en tweede provinciale zowat. De erelijst van stamnummer 6 heeft in se ook niets te maken met wat ze in het Wauterbosstadion op de mat brengen.

Erelijst:

Landskampioen (6x) in 1897, 1900, 1901, 1902, 1903 en 1908
Bekerwinnaar (1x) in 1912

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Vlaams-Brabant (1)

Nieuwste reacties