In de ban van Lionel Messi: 15 jaar lang voetbal van een andere planeet
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael
| 25 reacties

Lionel Messi maakte dag op dag 15 jaar geleden zijn debuut voor FC Barcelona

In de ban van Lionel Messi: 15 jaar lang voetbal van een andere planeet
Foto: © photonews

15 jaar geleden maakte ene Lionel Messi zijn officiële debuut voor FC Barcelona. Sindsdien ligt de lat in het Europese voetbal op een ongekende hoogte.

16 oktober 2004. Een klein, schuchter Argentijntje maakt zijn officiële debuut bij FC Barcelona. Vijftien jaar later wordt hij er aanbeden als een god. De status die hij er op anderhalf decennium heeft vergaard kan je nergens mee vergelijken. 

Zijn trofeeënkast spreekt boekdelen. In sneltempo verzamelde hij de topschuttertitels en individuele onderscheidingen, met vijf keer de Ballon d'Or als uitschieter. Met FC Barcelona pronkte hij vier keer met de Beker met de Grote Oren en werd hij tien (!) keer landskampioen. Messi is een clubman. Wie Lionel Messi zegt, zegt FC Barcelona...

Leegte in prijzenkast

... en in mindere mate Argentinië. Bij Barcelona is hij de beste voetballer die ooit in Catalaanse loondienst heeft gespeeld, maar bij het nationale elftal staat er nog steeds iemand hoger in de pikorde: Diego Armando Maradona. Niet dat 'de Vlo' een mindere voetballer is dan 'Pluisje', maar Maradona heeft Argentinië de wereldbeker gegeven en dat is iets wat men nooit of te nimmer zal vergeten bij de Albiceleste.

Messi daarentegen kon nooit met een trofee pronken op het wereldtoneel en zelfs niet in de Copa América. De grootste teleurstelling was natuurlijk de WK-finale in 2014, waar er pas in de verlengingen van Duitsland werd verloren.

De eeuwige vergelijking

Maar terug naar Barcelona, waar de jubilaris ongelooflijke cijfers achter zijn naam heeft staan: 604 goals en 244 assists in 692 matchen. Messi is een doelpuntenmachine en op dat vlak kan je hem maar met een speler vergelijken. Een vergelijking die tot in de eeuwigheid zal blijven duren, want nooit domineerden twee spelers het voetbal zo lang en zo hard als Messi en C. Ronaldo.

Toch zou men Messi onrecht aan doen als men alleen maar naar zijn cijfers gaat kijken, want hij is zo veel meer dan dat. Hem live aan het werk zien, de versnellingen aan de bal, het samenspel met zijn ploegmaats en soms gewoon het feit dat zijn ploegmaats zo afhankelijk zijn van Messi: dat is wat hem tot de meest unieke voetballer ter wereld maakt. Niet alleen de goals en de assists.

Het lijkt onvoorstelbaar, maar binnen enkele jaren leeft de neutrale voetbalkijker in een 'Messi- en Ronaldoloze' wereld. Het gemis zal gigantisch zijn. Onopvulbaar zelfs. Leve Youtube?! Klopt niet! Ga hem live aan het werk zien dames en heren. Nu het nog kan.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Primera Division

Nieuwste reacties