Analyse Na de stuntzege in Duitsland: werden onze U21 te snel afgeschreven?

Dennis Rosiers
| 0 reacties
Na de stuntzege in Duitsland: werden onze U21 te snel afgeschreven?

De nationale beloften verraste zondag vriend en vijand door Duitsland in eigen huis te kloppen met 2-3. Een serieuze opsteker voor Johan Walem en co, die het de laatste maanden niet gemakkelijk hadden.

Matig EK 

De jonge Duivels belandden afgelopen zomer op het EK in Italië en San-Marino in een zware poule met Spanje, Italië en Polen. De eerste wedstrijd tegen Polen was meteen van cruciaal belang, maar het draaide uit op een ontnuchtering. Leya Iseka trapte België nog op voorsprong, maar het werd 1-3 voor de sterke Polen, waarna Dion Cools nog kon milderen. Met gastland Italië en Spanje (dat later Europees kampioen zou worden) als volgende tegenstanders, leek het sprookje na amper een speeldag al voorbij.

Op speeldag twee namen de Belgen het op tegen Spanje. Het duel leek af te stevenen op een knap gelijkspel (1-1), met dank aan een doelpunt van Bornauw en enkele sublieme reddingen van Ortwin De Wolf. In de laatste minuut ging Spanje echter met de zege aan de haal.

In de overbodige derde wedstrijd tegen Italië gingen de Belgen met 1-3 onderuit. Yari Verschaeren redde de Belgische eer met een bijzonder knap doelpunt.

Dramatische start kwalificatiecampagne

Nauwelijks enkele weken later startte alweer een nieuwe kwalificatiecampagne voor het EK 2021. België begon dramatisch aan deze kwalificaties. Op de eerste speeldag verloren ze met 1-0 in Wales na een vroeg doelpunt. 

Op speeldag 2 bleef de ploeg van Johan Walem in Leuven steken op een doelpuntenloos gelijkspel tegen Bosnië-Herzegovina. Na deze magere een op zes leek plaatsing voor het EK een haast onbegonnen zaak, zeker met een ploeg als Duitsland, dat net Europees vice-kampioen is geworden, in de groep.

Logische zege tegen Moldavië

Half oktober werd dan eindelijk toch die eerste driepunter binnengehaald. In eigen huis was het nietige Moldavië een maatje te klein. Het werd 4-1 na doelpunten van Vanheusden, Openda, Antonucci en Doku. Een logische overwinningen waaruit de jongens vertrouwen moesten tanken.

Referentiematch tegen Duitsland?

Zondag stonden de U21 voor een loodzware opdracht tegen Duitsland, dat zijn twee eerste duels winnend afsloot. België speelde een heel secure wedstrijd en onder impuls van Zinho Vanheusden en Lois Openda gingen de Duivels niet eens onverdiend met de drie punten aan de haal. Bondscoach Johan Walem was na afloop logischerwijs in de wolken, vooral nog over de mentaliteit die de Duivels aan de dag gelegd hebben.

Het wordt nu zaak voor de U21 om voort te borduren op deze wedstrijd. Met Svilar, Vanheusden, Sambi Lokonga, Mangala en Openda staat er een enorm sterke centrale as. Veel zal afhangen in hoeverre ze dezelfde mentaliteit als tegen Duitsland ook kunnen opbrengen tegen minder gerenommeerde tegenstanders. Dat bleek in het verleden niet altijd evident te zijn.

Al blijft de U21 ook afhankelijk van de keuzes van Roberto Martinez. Yari Verschaeren moest een van de nieuwe steunpilaren van deze nieuwe ploeg worden, maar was er tegen Duitsland niet bij. Het lijkt ook maar een kwestie van tijd te zijn vooraleer Zinho Vanheusden geselecteerd zal worden voor het A-elftal.

Stand groep 9

1. België 4- 7 punten

2. Duitsland: 3- 6 punten

3. Bosnië-Herzegovina: 3- 4 punten

4. Moldavië: 3- 3 punten

5. Wales: 3 - 3 punten

De eerste uit elke poule is rechtstreeks geplaatst, net als de beste tweede. De vier overgebleven tickets voor het EK worden verdeeld in barragematchen tussen de acht overgebleven nummers twee.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties