Zo stream je wedstrijden terwijl je in het buitenland bent

Zo stream je wedstrijden terwijl je in het buitenland bent
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Je vakantieplannen vallen toevallig samen met de Champions League. Dat is jammer, want je had de wedstrijden graag live willen volgen. Wil je toch nog wat meekrijgen van je favoriete competitie, dan resten je een paar opties.

Je kunt je vakantie uitstellen tot na de finale, maar vanwege verplichtingen is dat niet altijd realistisch. Of je kijkt de wedstrijden uitgesteld terug als je weer terug bent van vakantie. Voor de meesten is dat wel mosterd na de maaltijd. En het is ook zonde van het geld wat je maandelijks neertelt voor je streamingabonnement.

Uitzendrechten

Dat je wedstrijden niet live kunt streamen vanuit het buitenland, heeft alles te maken met uitzendrechten. De streamingdienst waarop je geabonneerd bent betaalt hoge bedragen voor het exclusieve recht om sportwedstrijden uit te zenden. Dat recht is overigens wel regiogebonden. De streamingdienst mag niet overal ter wereld uitzenden, maar bijvoorbeeld alleen in Nederland of de EU.

Als jij dan op vakantie in de VS of Japan bent, krijg je een melding dat de inhoud niet beschikbaar is in jouw regio. Terwijl je gewoon op je eigen account inlogt. Dat komt doordat de Japanse of Amerikaanse streamingdiensten daar dan de uitzendrechten hebben.

Dat is best frustrerend, want je betaalt tenslotte een flink bedrag per maand om toegang te krijgen tot alle inhoud. Dat je een paar weken buiten Nederland of België verblijft, mag daar in principe niets aan af doen. Toch wordt het abonnementsgeld gewoon afgeschreven en krijg je, zolang je in het buitenland verblijft, niet de service die je gewend bent.

Regionale blokkade

Als online content in het ene land wel, en in een ander land niet toegankelijk is, spreken we van een regionale blokkade. De streamingdienst kan aan je IP-adres zien waar je apparaat zich bevindt. Op basis van deze informatie kunnen ze toegang blokkeren, andere inhoud tonen of verschillende prijzen hanteren.

Regionale blokkades komen overal ter wereld voor. Vaak heeft het dus te maken met uitzendrechten, maar er kunnen ook andere redenen voor zijn. Wie zich in China bevindt, kan bijvoorbeeld geen toegang krijgen tot Facebook, Instagram of Reddit. Ook Rusland heeft zo’n 4000 websites geblokkeerd voor bezoekers die zich op Russisch grondgebied bevinden, waaronder Twitter, BBC News en Quora. Hiermee willen de regimes voorkomen dat hun burgers beïnvloed worden door buitenlandse media en afwijkende meningen.

Het systeem om een regionale blokkade uit te voeren, werkt overigens vrij simpel. Het enige wat van de bezoeker nodig is, is het IP-adres. Een IP-adres is een unieke code waarmee elk apparaat geïdentificeerd en gelokaliseerd kan worden. Precieze adresgegevens zal het niet onthullen, maar wel een locatie bij benadering. En dat is voldoende om te bepalen wie wel en wie geen toegang krijgt tot een bepaalde website of online dienst.

Blokkades omzeilen met een VPN

Wil je toch toegang krijgen, dan zul je je IP-adres moeten aanpassen. En dat is nu precies waar een online VPN uitermate geschikt voor is. Een VPN of virtueel privénetwerk maakt gebruik van diverse VPN-servers. Dit zijn een soort tussenstations. Het internetverkeer wordt dan eerst vanaf je apparaat naar een VPN-server geleid en van daaruit naar de openbare server of server van je internetprovider. Voor de uiteindelijke ontvanger is alleen het IP-adres van de VPN-server zichtbaar. Ze kunnen de route die de data hebben afgelegd niet verder terugleiden dan tot deze server. Jouw eigen IP-adres wordt dus afgeschermd.

Je kunt bovendien zelf kiezen met welke VPN-server je verbinding wilt maken. Kies je voor de dichtstbijzijnde server, dan zul je weinig progressie merken. Anders wordt het als je verbinding maakt met een buitenlandse VPN-server. Voor de website of streamingdienst lijkt het dan net of jouw apparaat zich in hetzelfde land bevindt als de geselecteerde VPN-server. Nu heb je ineens wel toegang tot alle inhoud.

Is het bijna tijd voor de openingswedstrijd? En zit jij op een Thais strand weemoedig te denken aan je vrienden die er thuis helemaal klaar voor zitten? Dat is helemaal niet nodig. Pak je laptop of smartphone erbij. Open de VPN-app en selecteer gewoon een Nederlandse of Belgische server om mee te verbinden.

Veilig streamen

Hoewel niet alle streamingdiensten er blij mee zijn, is het volkomen legaal om een VPN te gebruiken. Sterker nog, in een tijd waarin cyberaanvallen aan de orde van de dag zijn, is het zelfs een must. Omdat een VPN je IP-adres afschermt, kun je veel anoniemer surfen op het internet. Zelfs je eigen internetprovider heeft moeite om je online activiteiten te volgen. Deze zal dan ook niet zo eenvoudig over kunnen gaan op het afknijpen van je bandbreedte op piekmomenten. En dat resulteert weer in een betere live beleving van je favoriete sportwedstrijden, nu het beeld niet meer hapert of langzaam laadt.

Met een betrouwbare VPN ben je ook goed beschermd tegen hackers, virussen en malware. Bij de VPN-server vindt encryptie plaats, zodat hackers je data niet meer kunnen lezen. Ook krijg je een melding als je op het punt staat om schadelijke inhoud te openen of te downloaden. Wel is het belangrijk dat je voor een gerenommeerde VPN-aanbieder kiest. Zogenaamde free VPN’s doen vaak meer kwaad dan goed.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties