wilWillem II
utrUtrecht
Mounir El Hamdaoui (pen) 23'
1-1
2-1
Datum: 19/08/2006 19:30
Competitie: Nederlandse Eredivisie
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Willem II Stadion
Groningen-Feyenoord is de kaskraker
Jimmy Wouters
| 0 reacties
Groningen-Feyenoord is de kaskraker
Foto: © SC

Vanavond trappen Sparta Rotterdam en Vitesse Arnhem de nieuwe editie van de Nederlandse eredivisie op gang. Het belooft dit jaar een spannende jaargang te worden met de strijd tussen PSV, Ajax en AZ om de landstitel.
 
Sparta – Vitesse
 
De KNVB kon zich geen betere seizoensopening voorgesteld hebben dan een wedstrijd op Het Kasteel. Sparta Rotterdam is immers de oudste profclub van het land. Sinds de terugkeer vorig jaar in de eredivisie, speelde de club nog geen enkele keer gelijk op het eigen veld. Sparta en Vitesse speelden nog maar achttien keer tegen mekaar op het hoogste niveau. Zeven keer werd het gelijk en zes keer gingen de Rotterdammers met de zege lopen.
 
Aftrap: vrijdag om 20u15
Scheidsrechter: Kuipers
 
ADO – Heerenveen
 
In Den Haag trappen het plaatselijke ADO en Heerenveen de zaterdageditie van de eerste speeldag af. In theorie moet de wedstrijd een haalbare kaart zijn voor de bezoekers. De thuisploeg hoopt net als in de vorige jaargang de Friezen met een nederlaag naar huis te sturen. Toen won ADO, eveneens in augustus, met 1-0.
 
Aftrap: zaterdag om 19u30
Scheidsrechter: Bossen
 
 
Willem II – FC Utrecht
 
De wedstrijd tussen de Tilburgers en de Domstedelingen belooft een pittig duel te worden. Zo namen de tricolores afgelopen seizoen op de laatste speeldag de drie punten mee naar huis. In de Galgenwaard gingen ze verrassend met 1-4 winnen, waardoor Utrecht naast een Europees ticket greep.
Aan de steun van het publiek zal het niet liggen, want de Tilburgers verkochten inmiddels al 9500 seizoenskaarten.
 
Aftrap: zaterdag 19u30
Scheidsrechter: van Egmond
 
Excelsior – Roda
 
Excelsior is de derde Rotterdamse club in de eredivisie. De kampioen van de eerste divisie staat voor een loodzwaar seizoen en mag meteen vanaf de eerste speeldag zwaar aan de bak. Excelsior krijgt immers het bezoek van Roda JC. De Limburgers strijden ieder jaar opnieuw mee voor een Europees ticket en dat is dit jaar niet anders. Logischerwijze nemen ze dan ook de drie punten mee naar Kerkrade.
 
Aftrap: zaterdag om 20u
Scheidsrechter: Nijhuis
 
AZ – NAC
 
AZ opent tegen NAC Breda zijn nieuwe stadion in de eredivisie. De Alkmaarders zullen ongetwijfeld bijzonder gemotiveerd zijn om het DSB-Stadion op gepaste wijze in te wijden. Toch heeft AZ het doorgaans moeilijk met het spel van de ploeg uit Breda. Zo won de ploeg vorig jaar nog wel erg moeizaam met 3-2, maar daarvoor werd met 2-2 en 1-1 gelijkgespeeld.
 
Aftrap: zaterdag om 20u
Scheidsrechter: Vink
 
PSV – NEC
 
Landskampioen PSV opent de nieuwe jaargang in het eigen Philipsstadion tegen NEC Nijmegen. Alle statistieken wijzen in het voordeel van de Eindhovenaren. Zo werd er de laatste jaren betrekkelijk eenvoudig afstand genomen van NEC. De laatste keer dat PSV punten verloor in eigen huis tegen NEC dateert al van 2000. Toen werd het 0-0.
 
Aftrap: zondag om 14u30
Scheidsrechter: Haverkort
 
Ajax – RKC:
 
Als Ajax wil meespelen voor de landstitel, dan mag de ploeg geen steek laten tegen RKC. De Amsterdammers bewezen al in vorm te zijn door te winnen van FC Kopenhagen in de Champions Legue – voorronde (1-2) en van PSV in de Johan Cruijff – schaal (3-1). Vorig jaar werd de RKC nog met 4-1 terug naar Tilburg gestuurd.
 
Aftrap: zondag om 14u30
Scheidsrechter: Wiedemeijer
 
Heracles – Twente
 
Heracles Almelo opent het nieuwe competitieseizoen met de streekderby tegen FC Twente. Het belooft een bitsig duel te worden, want het stadion is al weken op voorhand uitverkocht. Heracles hoopt immers op een revanche na het debacle van vorig seizoen. Toen was Twente met 0-4 te sterk.
 
Aftrap: zondag om 14u30
Scheidsrechter: Wegereef
 
Groningen – Feyenoord
 
De kaskraker van de eerste speeldag wordt afgewerkt in de Euroborg waar FC Groningen en Feyenoord de strijd aan zullen gaan. Beide spelers ambiëren Europees voetbal, maar een open pot voetbal wordt niet verwacht. Groningen hoopt om de thuisreputatie van vorig seizoen door te trekken en op die basis terug bovenaan de ranglijst mee te spelen. Verder is het nog maar de vraag in welke mate de late transfer van Dirk Kuijt door de hoofden van de spelers zal spelen. Op basis van deze feiten heeft Groningen een licht voordeel.
 
Aftrap: zondag om 14u30
Scheidsrechter: Temmink 

[AN]

Meer nieuws