Haka Valkeakoski kampioen

Truyens Himke

FC Haka is, met nog twee speeldagen te gaan in de Veikkausliiga, gekroond tot Finse landskampioen. Nadat ze thuis met 4-3 van MyPa wonnen in een thriller van een wedstrijd.

Haka, zal nu deelnemen aan de voorrondes van de UEFA Champions League 2005/2006, zat vroeg deze zomer al op rozen in de Veikkausliiga. Deze overwinning verlengt hun reeks onverslagen wedstrijden en brengt het totaal nu op dertien. Het is de eerste titel sinds 2000, drie maal op rij de titel binnen rijfde.

Het was een thriller van een wedstrijd die Haka de titel bezorgde. Al na twaalf minuten was Haka op achtervolgen aangewezen, maar één minuut later scoorde Popovits de gelijkmaker en in de 31ste minuut maakte Lethinen er dan toch 2-1 van. Toch liet MyPa zich niet doen en vocht terug en zo gingen beide ploegen de rust in met een 2-2 gelijk spel nadat Puhakainen zijn tweede van de avond mocht binnen tikken.
Dan moesten de enthousiaste Haka fans wachten tot 77ste minuut alvorens ze hun kampioenen feest weer konden verder zetten, voor vier minuten althans. Huttunen kon in de 81ste de score weer gelijk maken.

De daarop volgende aanval van FC Haka werd foutief afgestopt binnen de zestien, logische gevolg, strafschop. Alle druk lag nu bij de dertig jarige Sami Ristilä, ex-speler van ondermeer FC Zwolle en tegenstander van vandaag MyPa. Hij deed wat van hem werd verwacht en zette feilloos om.

Haka haalt zo zijn negende landstitel binnen en kan terugblikken op een mooi seizoen.