Ook Göteborg en FC Kopenhagen naar 2e ronde Royal League

viki meeuwis

Op de vijfde speeldag in de eerste ronde van de Royal League hebben IFK Göteborg en FC Kopenhagen zich verzekerd van een ticket voor de volgende ronde. Göteborg haalde het resterende punt in het duel tegen Tromsø, terwijl FC Kopenhagen de clash tegen Brøndby won en hierdoor de stadsrivaal uit het tornooi kegelde. Göteborg en FC Kopenhagen volgen zo het al eerder gekwalificeerde VÃ¥lerenga, dat ook na vijf speeldagen het maximum van de punten behoudt na een 0-1-zege tegen Rosenborg.

Groep 1:

Rosenborg BK – Vålerenga IF: 0-1
Reeds in de derde minuut kom VÃ¥lerenga via Iversen op voorsprong komen, maar Rosenborg wist hem te stoppen. Kort daarop kreeg VÃ¥lerenga een vrije trap vanop 19 meter, Ishizaki schoot de bal recht in de muur. Hulsker keek direct daarna tegen een gele kaart aan, na een een tackle op Kvarme.

Vanaf dan kwam VÃ¥lerenga pas echt in de wedstrijd. Ishizaki wist zich mooi vrij te spelen vanaf de flank en gaf de bal perfect aan Morten Berre. Die schoot de bal er echter over en weg was de kans. Ishizaki zou gedurende de rest van de eerste helft voor het meeste gevaar zorgen. Hij bewees duidelijk dat hij een belangrijke speler zal zijn voor de ploeg uit Oslo, zowel in de Royal League als in de Tippeligaen.

In de 26e minuut probeerde Rosenborg het met een schot van Strand richting doel, maar Arason had er geen problemen mee. Vier minuten voor het einde van de eerste helft had Rosenborg nog een doelkans via Johnsen,  die de uitkomende Arason verschalkte. De bal was op weg naar het doel, maar werd er uiteindelijk uit gehouden door Dos Santos.

Het enige doelpunt van de avond kwam er kort na het begin van de tweede helft na een fout van Vidar Riseth op Bernt Hulske in de zestien meter. Freddy Dos Santos schoot de penalty mooi in de linkerhoek, 0-1 voor VÃ¥lerenga.

Vålerenga was al geplaatst, maar Rosenborg moet op 24 februari winnen in het uitduel tegen Djurgården om zeker te zijn van de de volgende ronde. Indien zij gelijkspelen of verliezen, hangen ze af van het resultaat van Vålerenga tegen het Deense Esbjerg.

RBK: Espen Johnsen - Bjørn Tore Kvarme (62’ Tettey), Vidar Riseth, Erik Hoftun, Mikael Dorsin - Roar Strand, Frode Johnsen, Jan Gunnar Solli - Alexander Ødegaard (57’ Storflor), Thorstein Helstad (78’ Helstad), Daniel Braaten.

VIF: Arni G. Arason - Freddy dos Santos, André Muri, Amund Skiri, Tom Henning Hovi (61’ Fredheim Holm)- Stefan Ishizaki (90’ Edvardsen), Thomas Holm, Ardian Gashi, Morten Berre (71’ Mathisen) - Bernt Hulsker - Steffen Iversen.

Doelpunten: 47’ (Dos Santos pen.)
Gele kaarten: Hulsker (’10)
Toeschouwers: 7230
Scheidsrechter: Peter Rasmussen

Esbjerg FB - Djurgårdens IF: 1-0
Hans Henrik Andreasen maakte het enige doelpunt halverwege de tweede helft. Hij speelde een lange bal mooi voorbij de Zweedse doelman. De nieuwe aanwinst van Esbjerg, Michaël Murcy, liet niet bepaald een geweldige indruk na en werd in de tweede helft vervangen door Jess Thorup.

Esbjerg staat nu op 6 punten en DIF ligt uit het tornooi met slechts 1 punt uit 5 wedstrijden

EFB: Jan Hoffmann, M. Christensen, Kolja Afrivie, Martin Jensen, Nikolaj Høgh, H.H. Andreasen, Jakob Poulsen (’91 Nøhr), Jan Kristiansen (’91 Jørgensen) , Jerry Lucena, F. Berglund, Mikael Murcy (’74 Thorup)

DIF: Wahlström, Concha, Kuivasto, Johannesson,  Rasck, Arneng,  Árnason,  Magro,
Sjölund (46’ Amoah), Kusi-Asare (’46 Larsen), Wowoah (’77 Stenman)

Toeschouwers: 2473
Scheidsrechter: Brage Sandmoen

Stand in groep 1 na 5 speeldagen:
VÃ¥lerenga IF: 15 punten, Rosenborg BK: 7 punten, Esbjerg FB: 6 punten, DjurgÃ¥rdens IF: 1 punt

Groep 2:

IFK Göteborg – Tromsø: 1-1
In groep 2 moest Tromsø in het Ullevi Stadion IFK Göteborg verslaan om de tweede ronde te bereiken. Het mocht echter niet zijn: de Noorse ploeg kwam na 29 minuten al op achterstand na een knap doelpunt van IFK’s nieuwe aanwinst Stefan Selakovic. In de 43e minuut kreeg Tromsø even opnieuw ademruimte na een doelpunt van Ole Martin Årst, 1-1.

Twintig minuten in de tweede helft kon Borcht, de keeper van de Noorse ploeg de 2-1 voorkomen. Maar van dan af was het al IFK wat de klok sloeg. HÃ¥kan Mild kreeg een mooie kans op doel, maar de bal ging langsvoor. In de 74e minuut probeerde Peter Ijeh de bal erin te knallen, maar weer bracht Borcht redding. Vier minuten later probeerde Ijeh het nog eens maar stond toen buitenspel.

Daarmee staat Tromsø nu met drie punten op de laatste plaats en is IFK zeker van een plaats in de tweede ronde.

IFK Göteborg: Bengt Andersson- Magnus Johansson, Karl Svensson, Fredrik Risp, Hjalmar Jonsson - Martin Smedberg, Håkan Mild, Sebastian Johansson, Jonas Henriksson - Peter Ijeh, Stefan Selakovic

Tromsø: Knut Borch - Ole Andreas Nilsen, Arne Vidar Moen, Benjamin Kibebe, Daniel Tores - Karim Essediri, Patrice Bernier, Lars Iver Strand, Bjørn Johansen (88’ Talberg), Hans Åge Yndestad - Ole Martin Årst.

Scheidsrechter: Emil Laursen

Brøndby IF - FC København: 0-2
Brøndby stond onder druk om de “slag om Kopenhagen” te winnen. De club van trainer Michael Laudrup moest namelijk winnen van Kopenhagen om zich van een plaats in de tweede ronde te verzekeren. Een negatief punt: de centrale spits Johan Elmander viel kort voor de wedstrijd geblesseerd uit en moest vervangen worden door Kasper Lorentzen. Bij FC Kopenhagen werd Tobias Linderoth op het middenveld vervangen door Christian Traoré. Ook de weergoden zaten niet mee: de sneeuw kwam met bakken naar beneden, wat de grasmat er niet echt ideaal op maakte.

In de eerste helft lieten de spelers van FC Kopenhagen een spelletje mooi technisch voetbal zien.  Bij Brøndby waren ze totaal gezet op het vechten voor een tweede plaats, wat bij tijden tot onnodige harde tackles leidde, zowel op de bal als op de spelers. Brøndbys verdediging liet heel wat te wensen over en verried duidelijk een gebrek aan interne communicatie. Het was daarom ook niet zo verwonderlijk dat Kopenhagen de rust in ging met een 0-1 voorsprong.

FC Kopenhagen begon trouwens het best aan de match en kreeg een paar kleine kansen. Na 12 minuten gespeeld te hebben drongen de bezoekers zich naar voor en werd het 0-1. In de 10e minuut schoot Hjalte Bo Nørregaard een vrije schop recht op het doel van Brønby, de bal week af en ging richting Michael Silberbauer. Die had er weinig moeite mee om hem via een lob in het doel te werken, voorbij een totaal kansloze Casper Ankergren.

Op dat moment was zat de grimmige sfeer er al goed in, in de wedstrijd zowel als bij de ongeveer 14.000 toeschouwers op de tribunes. Dat was te merken toen FCKs Peter Christiansen een bal hard in het aangezicht kreeg en het thuispubliek in Brøndby stadion luidkeels begon te juichen. In het laatste kwartier van de eerste helft kon Brøndby zich door zijn vechtlust in de wedstrijd houden, maar zonder echt goed te spelen.

Na de pauze kwam er geen ommekeer, Brøndby kwam veel meer bij de bal maar FCK had er geen moeite mee om deze steeds weer van hen over te nemen. De man van de match, Michael Silberbauer, kreeg voldoende kansen en liet een technisch sterke indruk na. In de 65e minuut kreeg hij opnieuw een prachtkans. Silberbauer stond ongedekt vanop 3 meter en aarzelde niet maar schoot de bal direct in doel. Na de 0-2 werd het opvallend stil op de tribunes bij de Brøndby aanhang.
Tien minuten voor het einde moest Brøndby nog verder met tien man, toen Per Nielsen de bal op een onsportieve manier de bal in doel trapte,of beter gezegd bokste. Maar toen was de partij al lang beslist. FC Kopenhagen is daarmee geplaatst voor de tweede ronde en Brønby ligt eruit.

FC København (4-4-2): Balazs Raboczki - Lars Jacobsen, Bo Svensson, Dan Thomassen, Peter Christiansen (46’ Ole Tobiasen) - Michael Silberbauer, Christian Traoré, Hjalte Bo Nørregaard, Magne Hoseth (79’ Martin Bergvold) - Alvaro Santos (63’ Sibisiso Zuma), Peter Møller

Brøndby (4-3-3): Casper Ankergren - Dan Anton Johansen, Per Nielsen, Daniel Agger, Asbjørn Sennels - Morten Wieghorst (46’ Kim Daugaard), Martin Retov, Sebastian Svärd - Jonas Kamper, Morten Skoubo (36’ Ruben Bagger), Kasper Lorentzen (62’ Johan Absalonsen).

Doelpunten: 0-1 (12’ Michael Silberbauer), 0-2 (64’ Michael Silberbauer)
Rode Kaart: Per Nielsen, Brøndby (82’)
Toeschouwers: 14.358 in Brøndby Stadion
Scheidsrechter: Jonas Eriksson

Stand in groep 2 na 5 speeldagen:
IFK Göteborg: 10 punten, FC Kopenhagen: 9 punten, Brøndby IF: 4 punten, Tromsø IL: 3 punten

Groep 3

SK Brann – Odense Boldklub: 2-1
Brann domineerde de match en stond bij het einde van de eerste helft al 2-0 voor. Dylan Macallister scoorde al in de derde minuut. In de 29e minuut zou hij nogmaal tot scoren komen toen hij de bal over de doelman van Odense in het doel kopte.

Na een fout van Olafur Örn Bjarnason op een speler van OB werd deze op acht minuten van het einde in de tweede helft nog met een rode kaart van het veld gestuurd. Chris Sørensen maakte er op strafschop nog 2-1 van voor Odense, maar Brann was dan al zeker van de zege in de Vestlandshallen.
Brann staat nu op negen punten, maar Malmö en Halmstad, die respectievelijk zeven en zes punten hebben hebben nog een wedstrijd minder gespeeld.

Brann: Håkon Opdal - Jan Tore Ophaug, Olafur Ørn Bjarnason, Ragnvald Soma, Erlend Hanstveit (’77 Haugen) - Cato Guntveit, Paul Scharner, Helge Haugen, Raymond Kvisvik - Charlie Miller (’63 Walde), Dylan Macallister (’88 Ystaas)

OB: Arek Onyszko - Ullrich Vinzents, Alexander Aas, Fernando Derveld, Chris Sørensen - Søren Berg, Nicolai Stokholm, Esben Hansen, Andrew Tembo (’80 Blavnsfeldt) - Mwape Miti, Steffen Højer (’70 Borre)

Gele kaarten: Miller, Handstveit, Stokholm, Miti
Rode kaarten: Bjarnason (’82)
Scheidsrechter: Stefan Johanesson

Stand in groep 3 na 5 speeldagen:

SK Brann: 9 punten, Halmstads BK (*) 7 punten, Malmö FF (*) 6 punten, Odense Boldklub 4 punten